Linkovi

Ograničena sloboda medija na Kosovu


Internet stranica Radio-televizije Kosova
Internet stranica Radio-televizije Kosova

Sloboda medija na Kosovu je na vrlo niskom nivou, jer su mediji obično etnički opterećeni, kaže član Saveta Republičke radiodifuzne agencije Srbije Živojin Rakočević. Sa druge predsednik Udruženja profesionalnih novinara Kosova Arben Ahmeti kaže da na slobodu govora u medijima najviše utiče Vlada Kosova.

Rakočević smatra da mediji moraju da budu oslobođeni cenzure i da je zapravo to glavni problem kosovskih medija. On je u emisiji "Slobodno srpski" koja se na Kosovu emituje na kanalima televizija Herc iz Štrpca, Puls iz Šilova i Mir Iz Leposavića rekao da slobodu medija u ovakvom društvu treba da obezbede političari ali se, kako navodi, političari na Balkanu plaše medija.

Političari medije doživljavaju kao svoje instrumente, vrlo totalitarno, kao što je Komunistička partija Jugoslavije medije doživljavala kao svoj organ koji treba da prenese naše stavove raji i svojim podanicima, a ne kao neko ko bi nam mogao pomoći da društvo učinimo boljim”, smatra Rakočević.

Govoreći o radu javnog servisa Radio televizije Kosova (RTK) Rakočević je kazao da Srbi nemaju poverenje u ovaj medij iz mnogo razloga, a jedan od njih je izveštavanje tokom martovskog nasilja 2004 godine. On je skandaloznim ocenio to što je poslednja vest na srpskom jeziku, na zvaničnom sajtu Radio televizije Kosova objavljena pre tri godine.

Predsednik Udružena profesionalnih novinara Kosova Arben Ahmeti
Predsednik Udružena profesionalnih novinara Kosova Arben Ahmeti

Poslednja informacija na srpskoj stranici sajta Radio televizije Kosova objavljena je 15.maja 2008.godine, tako da možemo zajedno sa danom slobodne medija da obeležimo i trogodišnjicu objavljivanja poslednje vesti na srpskom jeziku na sajtu RTK”, kazao je Rakočević.

Arben Ahmeti, predsednik Udruženja profesionalnih novinara Kosova, smatra da je za lošu slobodu medija na Kosovu najodgovornija vlada Kosova jer, kako kaže, vlada najviše utiče na slobodu govora.

"Mi kao Udruženje radimo istraživanje u koje je uključeno oko stotinak novinara širom Kosova i pitamo ih kako ocenjuju slobodu medija i štampe. Sloboda štampe na Kosovu je loša. Imamo nekoliko razloga za to. Sloboda medija i nije toliko loša ako se uzme u obzir sloboda štampe. Takođe postoje mediji koji imaju slobodu govora, ali ako sagledamo uopšteno, primećujemo puno praznina i problema, kao i uplitanja nekih institucija kada je u pitanju sloboda govora. Jedno od pitanja koja smo postavili novinarima jeste da nam kažu koja to institucija najviše utiče na slobodu govora i pogodićete da je to Vlada Kosova. Ova institucija najviše utiče na slobodu govora", kaže Ahmeti.

I Društvo novinara Kosova i Metohije upozorova javnost da se na Kosovu i dalje vrši getoizacija medija koji program emituju na srpskom jeziku. U saopštenju povodom Svetskog dana slobode medija navodi se da ne postoje televizija i radio koji svojim signalom pokrivaju celu teritoriju Kosova i da Srbi nemaju dnevne novine, nedeljnik i novinsku agenciju.

XS
SM
MD
LG