Linkovi

Šta je sprečilo Đurića da poseti Janjevo?


Šta je sprečilo Đurića da poseti Janjevo
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:14 0:00

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju nije pre nekoliko dana boravio u najavljenoj poseti Janjevu, za što je okrivio kosovsku policiju koja poručuje da je sve urađeno u skladu sa Đurićevim zahtevom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prisustvovao je pre nekoliko dana isporuci humanitarne pomoći u Lapljem selu kod Gracaniče koja se sastoji od školskog pribora i higijenskih sredstava. Đurić je najavio i posetu Janjevu gde su ga čekali srpski novinari, ali se ni posle dva sata nije pojavio, zbog čega su novinarska Udruženja zatražila izvinjenje od direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Iz Kancelarije je stiglo izvinjenje novinarima i pojašnjenje da ih je kosovska policija sprečila da odu u Janjevo, gde je Đurić trebalo da čestita Božić katoličkim vernicima i njihovom župniku. Međutim iz Kosovske policije poručuju da je sve urađeno sa zahtevom Đurića kad je tražio dozvolu za ulazak na Kosovo, a župnik janjevački kaže da nije ni obavešten o Đurićevoj poseti.

Humanitarnu pomoć za škole u Metohiji i na centralnom Kosovu koju su prikupila deca, roditelji i nastavnici iz Novog Sada i Bačke na Kosovo je dopremio načelnik Južnobačkog upravnog okruga Zoran Milošević. Isporuci pomoći prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić.

“Ovu Novu Godinu na Kosovu i Metohiji dočekaće više od 20 hiljada đaka i studenata koji sa radošću primaju podršku i ljubav koju dobijaju iz drugih delova naše zemlje i mislim da poruka solidarnosti koju svaki od ovih paketa nosi znači mnogo više od materijalnog ”, rekao je Đurić.

Učenici, nastavnici, ali i roditelji iz Novog Sada donirali su oko 900 paketa školskog pribora, ali i tri palete sredstava za higijenu.

“Tako mi i danas, na ovom prostoru želimo da budemo prisutni, ne samo materijalno, nego našom emocijom, ljubavlju, koja će trajati godinama i stolećima”, rekao je Zoran Milošević načelnik Južnobačkog okruga.

Marko Đurić nije želeo u Lapljem selu da daje izjave u vezi odluke Ustavnog suda Kosova koja se odnosi na sporazum o Zajednici srpskih opština rekavši da će to učiniti u Janjevu, udaljenom desetak kilometara od Gračanice.

Ja vas pozivam mi ćemo sad da idemo do Janjeva, da obiđemo Janjevce I d aim čestitamo Banji dan”, rekao je Đurić.

Novinari srpskih redakcija čekali su Đurića dva sata na temperaturi ispod nule u Janjevu, ali se on nije pojavio. Tim povodom oglasila su se novinarska Udruženja koja, su zatražila izvinjenje Marka Đurića, kao i objašnjenje za ovakav, kako se navodi u saopštenju, ponižavajući odnos.

Nakon par sati usledilo je izvinjenje Kancelarije za Kosovo i Metohiju novinarima koji su Marka Đurića čekali u Janjevu, a u saopštenju Kancelarije se pored izvinjenja navodi i to da saopštenje novinarskih udruženja, obiluje netačnim i nedobronamernim informacijama, gde se međutim ne navodi koje su to netačne informacije.

“Tačno je da direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić nije došao u Janjevo u najavljenu posetu, gde je stanovništvu u ovom kraju koje danas obeležava Badnji dan po Gregorijanskom kalendaru želeo da čestita praznik i pošalje poruku mira i tolerancije. Jedini razlog nedolaska je to što kosovska policija nije dozvolila i obezbedila Đurićevu posetu, koja je dogovorena sa župnikom janjevačkim don Matem Palićem”, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Međutim janjevački župnik don Mate Palić kaže da uopšte nije znao da je trebalo da mu Đurić dođe u posetu i da je tu informaciju dobio od novinara.

„Ne znam da li je poseta najavljena, meni posebno nije. Kada smo se prethodno sreli ja sam ga pozvao da dođe u Janjevo, ali nismo tačno zakazali datum. Od novinara sam juče čuo da treba da dođe“, kazao je Don Mate.

Portparol Kosovske policije Daut Hodža rekao je u telefonskoj izjavi za Glas Amerike da je poseta Marka Đurića Kosovu protekla u skladu sa njegovim zahtevom, kada je tražio dozvolu za ulazak na Kosovo.

U skladu sa agendom policija Kosova je završila sve stvari po predviđenoj agendi koja je predata. Sve je realizovano po agendi koju su dostavili. Dobili su i dozvolu da uđu na Kosovo”, rekao je Hodža.

Na pitanje da li je Đuriću omogućena pratnja do Janjeva, Hodža je rekao:

Ja sam dobio informaciju da je sve realizovano u saglasnosti sa agendom koju su dostavili”.

Ostaje nejasno kako je moguće da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju sa župnikom janjevačkim don Matem Palićem, kako navodi u svom saopštenju dogovorila posetu, a da don Mate Palić o tom dogovoru ne zna ništa i da li je Marko Đurić u svojoj agendi i zahtevu da poseti Kosovo uopšte i planirao posetu Janjevu.

Dok su srpski novinari čekali Đurića, u Janjevo je došao predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji koji je katoličkim vernicima i njihovom župniku čestitao Božić

XS
SM
MD
LG