Linkovi

Godišnjica nasilja nad Srbima u KiM


KFOR postavlja barikade na putu ka Prištini, 18. mart 2004. (arhiva)

U martovskom nasilju koje je 2004. godine trajalo tri dana ubijeno je 19 osoba, od kojih je osmoro Srba. Iz svojih kuća je proterano oko četiri hiljade ljudi, od kojih se većina nije vratila u svoje domove, uništeno je oko 800 srpskih kuća i 35 crkava i manastira.

Parastosom u Crkvi Svetog Nikole u Prištini i protestnim skupom u Gračanici obeleženo je jedanaest godina od najvećeg nasilja nad Srbima nakog dolaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

Parastos stradalima u obnovljenom hramu Sv. Nikole u Prštini, povodom godišnjice nasilja nad Srbima iz marta 2004. godine služili su sveštenici raško- prizrenske eparhije.

"Ali ako je Gospod sa nama ko će krenuti protiv nas i ako imamo potporu i njega za zaštitu niko nam ne može učiniti nažao. Neka Gospod upokoji duše pokojnih nastradalih nepravedno i neka njihove duše nađu pokoja", rekao je sveštenik Darko Marinković.

Parastosu u Prištini prisustvovalo je svega desetak ljudi. Dejan Pavićević, oficir za vezu Vlade Srbije sa Prištinom pozvao je sve Srbe na oprost radi suživota na Kosovu.

"Ja se samo nadam da iako nas je danas hiljadu puta manje da ćemo biti mudri da nas bude dve hiljade puta više i da će se tužna zvona koja pozivaju na parastos čuti samo 17. marta, a da će se drugim danima čuti vesela zvona koja će oglašavati krštenja srpske dece", poručio je Pavićević.

Pored Pavićevića parastosu su od političara prisustvovali I Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

"Nama ostaje da se borimo i da se nadamo da će posle specijalnog suda koji će se baviti zločinima od 1998. do 2000. doći ili neki novi sud ili neka nova snaga koja će postaviti pitanje: Šta se desilo 2004? I da oni koji su to organizovali moraju da odgovaraju", istakao je Stojanović.

U Znak sećanja na stradale i otete u Gračanici je ispred spomenika Mising, održan protestni skup, kome je prisustovalo stotinak ljudi.

U martovskom nasilju koje je 2004. godine trajalo tri dana ubijeno je 19 osoba, od kojih je osmoro Srba. Iz svojih kuća je proterano oko četiri hiljade ljudi, od kojih se većina nije vratila u svoje domove, uništeno je oko 800 srpskih kuća i 35 crkava i manastira.

Neposredni povod za početak Martovskog nasilja bila je lažna vest Radio televizije Kosova o tome da su Srbi odgovorni za utapanje dvojice albanskih dečaka u reci Ibar, kod sela Čabra na severu Kosova. Napadi na Srbe i njihovu imovinu počeli su u Kosovskoj Mitrovici I Čaglavici, a kasnije su se proširili na celom Kosovu.

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije podsetili su danas da se Radio-televizija Kosova ni posle 11 godina od masovnog nasilja nad Srbima nije javno izvinila zbog neistina koje su poslužile kao okidač za te događaje.

XS
SM
MD
LG