Linkovi

Podeljene reakcije na Kosovu


Kosovski parlament (arhiva)
Kosovski parlament (arhiva)

Najviši kosovski zvaničnici smatraju da je neučlanjenje Kosova u Unesko izgubljena šansa za unapređenje vizije te organizacije, dok srpski predstavnici to vide kao pobedu potrebe za dijalogom.

Premijer i predsednica Kosova Isa Mustafa i Atifete Jahajaga izrazili su žaljenje o zbog odluke Generalne konferencije Uneska da Kosovo ne bude primljeno u tu organizaciju, ali poručuju da će nastaviti rad na učvršćivanju državnosti Kosova. S druge strane Srbi smatraju da je danas pobedila pravda i istina.

U saopštenju dostavljenom medijima premijer Kosova isa Mustafa optužio je Srbiju da je uvek vodila rasističku kampanju protiv Kosova, koju je posebno pojačala tokom procesa prijema Kosova u UNESKO, jer joj je, kako kaže, smetala prozapadna orijentacija Prištine.

"To je posebno uticalo na neke zemlje koje imaju iste interese kao i Srbija. Ali, to nas neće zaustaviti, jer smo odlučni da neumorno radimo na jačanju države Kosovo, kako bismo je afirmisali kao uspešan projekat koji služi interesima svih njenih građana i koja doprinosi miru, toleranciji i prosperitetu", rekao je Mustafa.

I predsednica Kosova Atifete Jahjaga je u svom saopštenju kazala da je neučlanjenje Kosova u Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje nauku i kulturu izgubljena šansa za unapređenje vizije, vrednosti i ciljeva kojima teži ova agencija Ujedinjenih nacija, kao i promocije ovih vrednosti na Kosovu.

“Kosovo je učinilo veliki napredak. Kao što smo govorili do sada građani Kosova neće odustati od insistiranja da budemo jednaki sa ostalim državama u zaštiti zajedničkih vrednosti. Mi tvrdoglavo gradimo jednu demokratsku državu i nastavićemo da doprinosimo dugotrajnom miru u region, a i šire”, navela je predsednica Jahjaga.

S druge strane zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović za Glas Amerike kaže da danas nije pobedio ni Beograd ni Priština, već da je pobedila potreba za dijalogom, do koga će kako je kazao morati da dođe.

“Sada će morati da se sedne, da se razgovara i da se napravi kompromis. To je ono što je najvažnije i mislim da je pobedila kulturna baština, pobedilo je kulturno nasleđe i istina o tom kulturnom nasleđu i baštini koja postoji”, rekao je Stojanović.

Direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević i predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu iz Republike Srpske Milorad Arlov za Glas Amerike kažu da je neučlanjenjem Kosova u UNESKO pobedila pravda i istina.

Ovo je jedan trenutak pravde u kom je progovorilo 175 srušenih crkava i manastira, desetine hiljada ikona, u kom su progovorili ljudi koji su izgubili smisao svog života. Ovo je trenutak koji možemo smatrati početkom nečega što se može zvati i pobeda i razvoj i osnova za pravdu, slobodu i narušene osnovne demokratske i ljudske principe”, kazao je Rakočević

“Neulazak Kosova u UNESKO je jedan 'veliki vetar' u leđa Srbima na Kosovu i Metohiji i zvaničnoj politici Srbije. To znači da je jedan projekat zapada i Amerike srušila Srbija”, rekao je Arlov.

Pokret Samoopredeljenje je odluku o neprihvatanju zahteva da Kosovo postane član UNESKA nazvao sramnom. Oni na svojoj Fejsbuk stranici dodaju i da “ne mogu da se slože sa dijalogom sa Srbijom koja je neprijatelj koji ne bira sredstva”.

XS
SM
MD
LG