Linkovi

Petrović: Kosovo posvećeno razvoju decentralizacije


Ministar za lokalnu samoupravu u vladi Kosova Slobodan Petrović (arhivski snimak)
Ministar za lokalnu samoupravu u vladi Kosova Slobodan Petrović (arhivski snimak)

U Prištini je danas održana treća Medjunarodna konferencija za lokalnu samoupravu.

U Prištini je danas održana treća Medjunarodna konferencija za lokalnu samoupravu pod nazivom “Jačanje lokalne samouprave kroz promociju evropskih vrednosti".

Otvarajući konferenciju ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Slobodan Petrović rekao je da je Kosovo posvećeno razvoju decentralizacije jer se njome, kako je kazao, pospešuje pomirenje i daje autonomija građanima da sami kroz lokalnu samoupravu uredjuju svoje živote. On je kao pozitivne primere ovog procesa naveo opštine sa srpskom većinom Gračanicu, Parteš i Klokot.

“Vlada je takođe pružila maksimalan napor za osnivanje opštine severna Mitrovica i proces je rezultiurao uspešnim osnivanjem administrativne kancelarije u severnoj Mitrovici. S obzirom na teške i veoma komplikovane odnose na severu Kosova ova kancelarija daje rezultate”, kazao je Petović.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je Kosovo uspešno završilo proces nadgedane nezavisnosti i istakao da je glavni strateški cilj Vlade Kosova bio stvaranje održivog sistema lokalne samouprave na čitavoj teritoriji Kosova.

“Sada kada smo stvorili jedan solidan sistem lokalne samouprave uspeli smo da osiguramo dobre uslove za sve naše građane, ali možemo i dalje da napredujemo”, rekao je Tači.

Specijalni predstavnik Evropske Unije na Kosovu Samuel Žbogar čestitao je Kosovu napredak na polju lokalne samouprave, ali je istakao da Kosovo mora još puno toga da uradi.

“Za Kosovo tražimo ne samo jake Evropske vrednosti na centralnom već i na lokalnom nivou, da lokalne opštine mogu da sprovedu tu vladavinu. To je u stvari upotpunjavanje odnosa među građanima potreba za školom, zdravstvom, skupljanjem smeća, zdravom okolinom, regulisanjem zaposlenosti, pristup dokumentima, pravo na učešće u donošenju odluka i pravo na politički deo odgovornosti”, rekao je Žbogar.

I Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi Džejkobson smatra da će Kosovo nastaviti svoj put ka evropskim integracijama, ali da ga na tom putu očekuju veliki izazovi

“Puno posla ostaje na spisku šta Kosovo treba da uradi oko poboljšanja fiskalnih okvira rada lokalnih samouprava i pomoći opštinama da ostvare prihod iz sopstvenih sredstava. Garancije da su lokalne samouprave zaista odgovorne prema potrebama građana, kao i pružanje usluga investicijama u poboljšanju života građana”, rekla je Džejkobson.

Na konferenciji učestvovuju i visoki politički predstavnici iz Hrvatske, Slovenije, severne Irske, Makedonije i Crne Gore. Konferencija će biti nastavljena i sutra u opštinama Prizren, Mitrovica i Novo Brdo.
XS
SM
MD
LG