Linkovi

Hajredin Kući podneo ostavku


Ministar pravde Kosova Hajredin Kući sa ministarkom pravde Švedske Beatris Ask.

Zamenik kosovskog premijera i ministar pravde podneo je ostavku zbog spornih zakonskih odredbi koje se odnose na medije

Zamenik kosovskog premijera i ministar pravde Hajredin Kući podneo je danas ostavku zbog odluke Skupštine Kosova da ne prihvati zahtev za izmenu članova 37 i 38 krivičnog zakona Kosova koji se odnose na medije.

Preispitivanje članova 37 i 38 krivičnog zakona Kosova je na osnovu ustavnih ovlašćenja zatražila i predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Tim zakonskim odredbama predviđene su sankcije prema medijima, a član 38 definiše da novinari moraju da otkriju svoje izvore.

Usvajanje zakona pre dva meseca izazvalo je reagovanje predstavnika medija koji su tim povodom i protestovali ispred Vlade. Hajredin Kući je tada obećao da će podneti ostavku na mesto zamenika premijera i ministra pravde, ako Skupština ne bude usvojila izmene ova dva člana sto je danas na vanrednoj sednici vlade i učinio.

To sam učinio iz više razloga. Prvi je da moral i politika ne treba da budu odvojene stvari već da idu zajedno i ja verujem da data reč treba da se održi. Drugi razlog je da u ovoj zemlji treba da se radi na slobodi medija i treći razlog je taj što sam funkciju zamenika premijera i ministra pravde obavljao dostojanstveno, sa željom da vas uvek bez stida pogledam u oči. Sada kad je došao trenutak da ne mogu da vas pogledam u oči ja odlazim”, rekao je Kući.

Premijer Kosova Hašim Tači izrazio je divljenje zbog postupka Hajredina Kućija rekavši da je on danas svima održao lekciju iz državne i moralne odgovornosti. Specijalni predstavnik EU i šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar razočaran je odlukom Skupštine Kosova da u Krivičnom zakonu zadrži članove 37 i 38 koji, kako ocenjuje, podrivaju slobodu medija. Žbogar ocenjuje da je žalosno što je takva odluka doneta uprkos stalnim predlozima EU da su članovi u suprotnosti sa evropskim konvencijama koje štite slobodu govora i medija.
XS
SM
MD
LG