Linkovi

Kosovo osniva komisiju za istinu i pomirenje


Kosovski predsednik Tači u intervjuu za Rojters.
Kosovski predsednik Tači u intervjuu za Rojters.

U Prištini je održan prvi sastanak o osnivanju Komisije za istinu i pomirenje. Incijativu za formiranjem ove komisije pokrenuo je predsednik Kosova Hašim Tači koji je rekao da se istina i pomirenje ne postižu uslovljavanjem, već voljom i razumevanjem.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je i posle skoro 20 godina od završetka ratnih sukoba još uvek prisutno neprijateljstvo između Srba i Albanaca na Kosovu. On je kazao da suočavanje sa istinom znači bolju i sigurniju budućnost.

,,Ja sam i sam bio u ratu, video sam užase i video mržnju koju je izazvao konflikt. I sada se snažno zalažemo da se ti užasi rata ne ponove. Takođe, video sam da je bol isti za svakog roditelja, brata ili sestru, bez obzira na etničku pripadnost. Nije patnja jedne albanske porodice veća od patnje srpske. A iz primera porodica nestalih i kidnapovanih, video sam kako ljude zbližava bol, i kako mogu zajedno da razgovaraju. Prvo i najbrže sprsko- albansko pomirenje dogodilo se među porodicama nestalih lica”, rekao Tači.

Premijer Kosova Isa Mustafa pozdravio je inicijativu za foriranjem Komisije za istinu i pomirenje i istakao da prošlost ne sme da ometa budućnost Kosova

“Nijedan zločin ne može da ometa našu budućnost ukoliko se istraži i kazni. Svaki taj zločin može da bude barijera i nesigurnost našoj budućnosti koju želimo da izgradimo. Treba da se bavimo prošlošću, ali bez straha da ćemo pogoršati našu sadašnjost”, rekao je Mustafa.

Inicijativu za formiranje komisije za istinu i pomirenje pohvalili su i američki ambasador na Kosovu Greg Delavi, predstavnica Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova i šef OEBS-a na Kosovu Jan Bratu koju kako je rečeno spremni i da podrže njen rad.

,,Komisija mora da bude nepristrasna sa proširenim mandatom, treba da bude nezavisna i da ne bude pod uticajem politike, mora da ima svoj budžet i osoblje “, rekao je Delavi.

,,Mi želimo da podržimo sve inicijative traganja za istinom na osnovu najboljih evropskih i međunarodnih praksi. I pre, i tokom rada komisije, mi ćemo biti podrška“, rekla je Apostolova.

,,Možemo da pružimo stručnost i logistiku kako bi podržali rad komisije. Takođe, mogli bi da pružimo ekspertizu preko našeg sedišta u Beču. Možemo da pružimo specijalizovane obuke, a i podržati proces pomirenja“, kazao je šef OEBS-a na Kosovu Jan Bratu

Pored najviših predstavnika Kosova, ambasadora i predstavnika Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba i Albanaca na današnjem sastanku učestvovali su i predstavnici verskih zajednica i civilnog društva.

XS
SM
MD
LG