Linkovi

Potvrdjena presuda Zoranu Koliću


Branioci Zorana Kolića, kome je potvrdjena kazna od 14 godina zatvora zbog ratnih zločina, najavljuju žalbu Vrhovnom sudu Kosova.

Mešovito sudsko veće Apelacionog suda u Prištini, potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Zoran Kolić iz Dobrotina osuđen na 14 godina zatvora zbog ratnih zlocina. Branioci Kolića najavljuju žalbu Vrhovnom sudu Kosova i tvrde da je osuđen bez validnih dokaza.

Iako je delimično usvojilo žalbu odbrane mešovito veće Apelacionog suda u Prištini, potvrdilo je prvostepenu presudu tadašnjeg Okružnog suda kojom je Zoran Kolić iz Dobrotina kod Lipljana osuđen na 14 godina zatvora zbog, kako je navedeno, ratnog zločina počinjenog u Lipljanskom zatvoru 1999. godine i zbog nelegalnog posedovanja oružja. Kolić koji se skoro tri godine nalazi u zatvoru odluku Apelacionog suda čekao je od septembra prošle godine.

“Uprkos tome što je Apelacioni sud delimično usvojio žalbu branioca Zorana Kolića i dve tačke optužnice koje se odnose na ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom preinačio u jednu tačku, krivična odgovornost i krivično delo, ostaju dokazani, tako da zatvorska kazna u trajanju od 14 godina ostaje nepromenjena. Osuđeni Kolić nema pravo žalbe na ovu zatvorsku kaznu od 14 godina”, rekla je za Glas Amerike portparolka EULEKS-a Irina Gudeljević

Iako u EULEKS-u kažu da Kolić nema pravo žalbe, njegov advokat Živojin Jokanović u telefonskoj izjavi za Glas Amerike kaže da će uložiti žalbu Vrhovnom sudu Kosova, a u slučaju da i to ne uspe, obratiće se Ustavnom sudu.

“Presuda Zoranu Koliću zasnovana je na režiji i bez ikakvih validnih dokaza i da, kako je kazao, jedino objašnjenje koje nema osnova u zakonima, jeste tendencija da se na ovaj način učini nekakav balans između Srba i Albanaca”, kazao je Jokanović.

Ovakva odluka Apelacionog suda iznenadila je i porodicu Zorana Kolica.

“Razočarana sam u kosovsko i EULEKS-ovo pravosuđe. Ovo niko od nas nije očekivao, očekivali smo oslobađajuću presudu i šokirani smo odlukom drugostepenog suda koji je potvrdio kaznu mom suprugu”, rekla je za Glas Amerike Danijela Kolić supruga osuđenog Zorana Kolića.

Zorana Kolića uhapsili su pripadnici EULEKS-a 7.aprila 2011. godine u
njegovoj kući u Dobrotinu. Godinu dana kasnije osuđen je na 14 godina
zatvora, jer je kako se navodi dok je radio u LIpljanskom zatvoru 1999. godine, bio jedan od onih koji su tukli jednog zatvorenika, koji je kasnije preminuo. Kolić se žalio na presudu, koju mu je ovih dana potvrdilo mešovito sudsko veće Euleksovih i lokalnih sudija Apelacionog suda.
XS
SM
MD
LG