Linkovi

KFOR osudio incident u Mušutištu


Protesti u Mušutištu
Protesti u Mušutištu

Bezbednosna situacija na Kosovu je mirna ali krhka, ocenio je odlazeći komandant KFOR-a Giljermo Luiđi Miljeta. On je osudio jučerašnji incident u Mušutištu kada je grupa od 200 Albanaca sprečila dolazak Srba u ovo selo kod Suve reke da obeleže praznik. Miljijeta je osudio i sinoćnji bombaški napad na kuću direktora Radio televizije Kosova u kome niko nije povređen.

Komandant KFOR-a general major Giljermo Luiđi Miljeta rekao je da jučerašnji događaji u Mušutištu kada su Albanci sprečili da raseljeni Srbi, koji su bili u tri autobusa dođu u ovo selo, posete crkvu i obeleže praznik, idu na štetu Kosova i njegovih stremljenja ka mirnom suživotu.

Lokalni Albanci, koji su blokirali put, sukobili su se juče sa pripadnicima policije. Dvadesetak demonstranata je uhapšeno, a četvoro policajaca je povređeno od kamenica

„Ovaj događaj predstavlja ozbiljnu mrlju na putu normalizacije kojem je Kosovo posvećeno od 1999. godine i predstavlja očigledan izgred među mnogobrojnim drugim proslavama koje su mirno održane tokom cele godine. Ovo samo svedoči o nečemu što ja često kažem, a to je da je situacija mirna ali krhka. Iako sam svestan da su ožiljci na koži mnogih stanovnika Kosova još uvek vidljivi, i da je teško zalečiti bol koji su pretrpeli svi stanovnici ovog dela Balkana, moram da osudim ovo što se desilo bez bilo kakvih olakšavajućih okolnosti“, rekao je Miljeta.

Komandant KFOR-a, čiji mandat ističe 1. septembra rekao je predstavljajući svoj rad u proteklih godinu dana, da su pripadnici KFOR-a umanjili pretnje i moguće problematične situacije. Kao jedan od ciljeva on je istakao doprinos KFOR-a u kako je kazao, poboljšanju odnosa sa susednim zemljama i njihovim političkim i vojnim vođstvom.

„Kroz sve naše aktivnosti, snage na terenu, ključni lideri i osoblje komande KFOR-a su zajedno radili sa svim akterima kako bi postigli zajedničke ciljeve, ja ću pomenuti samo neke od tih ciljeva - potpuna relaksacija vazdušne zone bezbednosti koju je najavio generalni sekretar NATO-a, a koja je potpisana od strane komandanta KFOR-a i predstavnika Vojske Srbije 20.11.2015. Kroz aktivnu i ubedljivu saradnju postigli smo ovaj veliki korak u normalizaciji visokog vazdušnog prostora na Balkanu“, rekao je Miljeta.

General Miljeta osudio je i sinoćnji bombaški napad na kuću direktora javnog servisa Kosova Radio televizije Kosova u kome niko nije povređen.

Eksplozivna naprava, za koju se pretpostavlja da je ručna bomba, bačena je sinoć oko 22 sata na kuću direktora RTK Mentora Šalje dok je sa porodicom bio u kući.

Ovaj napad osudili su najviši kosovski zvaničnici i novinarska udruženja i zatražili od policije da hitno pronađe napadače.

XS
SM
MD
LG