Linkovi

Anelaj: Kosovo da formira Specijalni sud


Državna sekretarka Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Džojs Anela sa predsednicom Kosova, Atifete Jahjagom, 21. jul 2015.

Državna sekretarka Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije se sastala sa predsednicom Kosova i poručila da kada Kosovo održi reč i formira Specijalni sud za ratne zločine, pokazaće svetu da želi napred.

Međunarodna zajednica očekuje da Kosovo održi datu reč i omogući formiranje Specijalnog suda za ratne zločine, poručila je državna sekretarka Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Džojs Anelaj. Ona je danas u Prištini razgovarala sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom.

“Formiranjem specijalnog suda Kosovo bi pokazalo da želi da bude deo međunarodnog procesa kao suverena država”, rekla je Anelaj, nakon sastanka sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom.

“Moja poruka je jednostavna. Kosovo je već preuzelo međunarodnu obavezu i prikazalo sebe kao državu koja želi da uzme učesće na međunarodnoj pozornici. Ta obaveza je i formiranje Specijalnog suda. Međunarodna zajednica želi da vidi da Kosovo drži svoju reč. Kada Kosovo bude održalo svoju reč i formiralo Specijalni sud pokazaće svetu da želi da ide napred i da bude deo međunarodnog procesa kao suverena država”, kazala je Anelaj.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izrazila je nadu da će kosovske institucije u što skorije vreme pronaći rešenje kako bi se formirao Specijalni sud jer je to, kako je kazala, međunarodna obaveza Kosova i svako dalje odlaganje ne doprinosi razvoju države.

"Kosovo i njegovi građani će dokazati da su posvećeni ispunjenju svojih međunarodnih obaveza, na polju pravde i u poštovanju prihvatanja pravde za sve. Sa baronicom sam ponovo izrazila nadu da će državne institucije pronaći mogućnost, da ubrzo izglasaju osnivanje Specijalnog suda, ne dozvoljavajući drugoj instituciji, u ovom slučaju Savetu bezbednosti UN-a da izgradi poseban organ pravde za našu zemlju“, rekla je Jahjaga.

Predsednica Jahjaga i baronica Anelaj razgovarale su i o napretku koje je Kosovo postiglo u stvaranju institucionalnog okvira za žrtve seksualnog nasilja tokom rata.

Jahjaga i Anelaj danas su posetile i Centar za promovisanje prava žena u Glogovcu.

XS
SM
MD
LG