Linkovi

EU: Korak napred za demokratiju


Konferencija za novinare posmatračke misije Evropske unije na Kosovu
Konferencija za novinare posmatračke misije Evropske unije na Kosovu

U izveštaju posmatračke misije EU se navodi da je uprkos problemima na severu Kosova proces glasanja ocenjen pozitivno na većini biračkih mesta.

Protekli lokalni izbori su pozitivan korak napred za demokratiju na Kosovu, ocenjeno je u izveštaju posmatračke misije Evropske unije.

Izbori za skupštine opština i gradonačelnike su bili od izuzetnog značaja jer su prvi održani širom Kosova prema kosovskom zakonu, rekao je predstavljajući izveštaj o lokalnim izborima šef posmatračke misije Evropske unije Roberto Gvaltijeri. On je istakao da iako izborni proces još uvek nije završen, ovi izbori predstavljaju pozitivan korak napred za demokratiju na Kosovu. .

“Izborni dan je u većem delu Kosova protekao mirno. Naravno, osuđujem napade u Severnoj Mitrovici. Ovo nije bio samo napad na prostorije biračkih mesta. To je bio napad na osnovna prava građana da iskažu svoje mišljenje putem glasačkih kutija. Ipak, činjenica da su građani izašli da glasaju pokazuje da oni koji su hteli da sabotiraju proces nisu uspeli u svojoj nameri“, rekao je Gvaltijeri,

Osvrćući se na nepravilnosti šef posmatračke misije Gvaltijeri je rekao da nije bilo poverenja u tačnost biračkih spiskova, zbog navoda o čestim slučajevima u kojima su preminula lica na biračkim spiskovima, kao i velikom broju birača sa pravom glasa koji žive u inostranstvu.Govoreći o izveštavanju medija Gvaltijeri je rekao da i pored toga što su dosta prostora ustupili kandidatima, bilo je i onih medija koji nisu svim kandidatima posvetili podjednaku pažnju ili su manje ili više bili naklonjeni jednoj političkoj partiji.

“Mediji su najveću pažnju posvetili najaktivnijim političkim partijama, Javni servis Kosova je uglavnom bio naklonjen u svojoj prezentaciji Demokratskoj partiji Kosova”, kazao je Gvaltijeri.

U izveštaju se još ocenjuje da žene nisu bile zastupljene u dovoljnoj meri u izbornim organima i među kandidatima za gradonačelnike. Posmatrači iz EU će ostati na Kosovu do kraja celokupnog izbornog procesa, a u narednim danima će pratiti proces žalbi i predstavki i pripreme za drugi krug izbora. Konačni izveštaj – sa preporukama za buduće izbore – biće objavljen početkom 2014. godine.
XS
SM
MD
LG