Linkovi

Bez posebnih listića za sever Kosova


Iz OEBS-a poručuju da su obeležja na glasačkim listićima za lokalne izbore stvar Beograda i Prištine i da će oni samo sprovesti ono što se dve strane dogovore.

Na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu neće biti posebnih glasačkih listića na severu Kosova već svi biti isti na celoj teritoriji, a obeležja na njima utvrđena su zakonima Kosova, izjavila je za Glas Amerike predsednica Centralne izborne komisije na Kosovu Valjdete Daka.

Predsednica kosovske Centralne izborne komisije Valjdete Daka nije želela da komentariše izjavu Aleksandra Vulina da je za Srbiju neprihvatljivo da glasački listići na predstojećim lokalnim izborima imaju kosovska obeležja, rekavši da se radi o političkim izjavama koje ne mogu uticati na izborni proces na Kosovu. Ona je za Glas Amerike rekla da su izbori na severu Kosova rezultat briselskog dogovora i da ce glasački listići biti izrađeni shodno zakonskim rešenjima koja su na snazi na Kosovu.

“Što se tiče logoa ili obeležja, simbola Republike Kosovo ja bih samo rekla da mi imamo jedan sporazum postignut 19. aprila između Republike Kosova i Republike Srbije i tačka 11 tog sporazuma, govori o tome da se lokalni izbori na Kosovu održavaju na osnovu kosovskih zakona. Glasački listići će biti isti I na severu I na jugu, pošto se izbori održavaju na celoj teritoriji Kosova”, rekla je Daka.

Predsednica Centralne izborne komisije rekla je i da će na izborima moći da glasaju svi koji se nalaze u birački spisak i koji imaju važeći identifikacioni document uključujući i onaj koji je izdat od strane Republike Srbije.

“Na osnovu člana 90 zakona o opštim izborima sva važeća dokumenta, mogu se upotrebljavati na dan izbora za identifikaciju, dakle samo za identifikaciju”, kazala je Valjdete Daka.

Portparol OEBS-a Nikola Gaon za Glas Amerike kaže da će OEBS pružiti podršku kad je u pitanju organizacija predstojećih lokalnih izbora na severu Kosova i istakao da su obeležja na glasačkim listićima stvar Beograda i Prištine i da je će ova organizacija samo sprovesti ono što se dve strane dogovore.

“Što se tiče same organizacije izbora na severu Kosova mi imamo tehničku a ne političku ulogu i ono što mi radimo jeste da mi sprovodimo ono o čemu se strane dogovore”, kazao je Gaon

Gaon je kazao da je predviđeno da OEBS pomogne i kada je u pitanju glasanje van Kosova. Njihova uloga će u tom slučaju biti da prikupe glasove na jednom mestu i da ih predaju u sedište Centralne izborne Komisije.

“Strane su tražile od OSCE-a da takođe pomogne u tom aspektu odnosno da pruži pomoć raseljenim licima pri glasanju. Mi smo ponudili jedan mehanizam koji smo omugućili i strane su to prihvatile i u skladu sa tim mi ćemo imati jedan sabirni centar u Nišu, imaćemo nekoliko mobilnih timova, koji će raditi kroz Srbiju i koji će pomagati raseljenim licima pri glasanju”, kazao je portparol OEBS-a

Loakalni izbori na Kosovu biće održani 3. novembra ove godine. Sporazumom koji su Beograd i Priština postigli 19 aprila u Briselu predviđeno je da se lokalni izbori održe i na severu Kosova.
XS
SM
MD
LG