Linkovi

Smanjenje tenzija na Kosovu


K.Mitrovica
K.Mitrovica

Kosovski izbori polako ulaze u završnicu – ostalo je da se sledeće nedelje, 1. decembra održi drugi krug lokalnih izbora, da se proglase pobednici i stvari dalje krenu svojim tokom.

Reklo bi se, makar proceduralno, da se sve odvija u skladu sa briselskim sporazumom.Međutim, na terenu stvari ni izdaleka nisu tako savršene i problemi se mogu očekivati vrlo skoro, na prvom postizbornom stepeniku, a pitanje koje postavlja Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose je da li su sve opštine sa srpskom većinom spremne da uđu u proces konstituisanja po ko-sovskim zakonima, dokumentima i obrascima:

"Sledi konstituisanje lokalnih samouprava, odnosno konstituisanje opština i to je je ono što ja vidim kao veliki izazov. Jer, to konstituisanje će se desiti tokom decembra meseca, kada imamo jednu drugačiju dinamiku i međunarodnoj zajednici – i zbog praznika, i zbog sastanka Evropskog saveta. Nisam siguran da je do sastanka Evropskog saveta moguće uopšte da dođe do konstituisanja opština, pre svega na severu."


O tome kako će oceniti napredak u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova odlučiće Brisel, a do tada je veoma važno da su se tenzije na severu Kosova smirile i da se već sada razmišlja i o koraku koji će odrediti buduć-nost Srba na Kosovu.Jer, onako kako se u Briselu budu dogovorile nadležnosti i način iz-bora zajednice srpskih opština – tako će izgledati život Srba na Kosovu, kaže Đurđević:

"Mi još uvek ne znamo kako izgleda statut zajednice opština. On sigurno postoji u nekom nacrtu i verujem da će sad tu svaka strana pokušati da svoje interese odbrani preko tog statuta. Vlada Srbije će pokušati da taj statut bude takav da daje što šira ovlašćenja i kompetencije zajednici opština, odnosno srpskim opštinama, dok će sigurno vlada u Prištini pokušati da te kompetencije smanji"

"To nije lak posao" kaže Milivoje Mihajlović direktor Vladine Kancelarije za odnose sa medijima.

"To je ozbiljan posao, radi se na statutu te zajednice srpskih opština – radi se i u Beogradu. To će verovatno biti predmet razgovora i u Briselu. Neki detalji će morati još jednom da se utanače, da se prođe čitava ta agenda zajednice srpskih opština. I ja mislim da Srbi tada imaju ozbiljnu osnoviu da počnu da sami upravljaju svojim životima. Razgovori dva premijera u Briselu o statusu zajednice srpskih opština nisu još dogovoreni i da ne treba očekivati da će pitanje formiranja ovog ključnog tela za Srbe na Kosovu proteći bez problema."

"Očekujem izvesne opstrukcije od strane prištinskih vlasti, kada je u pitanju konstituisanje zajednice srpskih opština. Nije tajna da se Prištini ta ideja ne dopada, nije tajna da je teško pristala na taj deo briselskog sporazuma, i ja očekujem da će biti raznih prepreka na tom putu formiranja zajednice srpskih opštia. Ali mislim da je to već gotova stvar i da je to neki osnovni benefit briselskog sporazuma" rekao je Mihajlović.

Sa druge strane, Nenad Đurđević upozovara na ponašanje srpskih vlasti – ne u odnosima sa Briselom ili Prištinom, već na sprsko-srpskom planu, na liniji Beograd-Mitrovica:

"Meni se čini da je žela Vlade Srbije da preko liste Srpska ostvari kontrolu nad 10 opština, u stvari želja da se praktično Srbija direktno pita od samog prvog dana posle izbora – pa do sledećih parlamentarnih izbora. To sigurno neće biti dobar recept za stabilnost samog Kosova."

A istraživanje Foruma za etničke odnose, koje je nedavno sprovede-no na severu Kosova pokazuje da Srbe najviše brinu dva problema, a pre svega šta će biti sa njihovim zaposlenjima i platama, s obzirom da veliki broj njih radi u organima i institucijama Srbije. Na drugom mestu je politika razvoja i ekonomskog opstanka Srba na Kosovu – po svemu sudeći i to je problem koji će zajednički morati da rešavaju Brisel, Priština i Beograd.
XS
SM
MD
LG