Linkovi

Deset mandata za kosovske Srbe


Demokratska partija Kosova osvojila je na proteklim najviše glasova i mandata za kosovski parlament, pokazuju konačni rezultati parlamentarnih izbora. Kosovske Srbe zastupaće deset poslanika.

Demokratska partija Kosova osvojila je na proteklim najviše glasova i mandata za kosovski parlament, pokazuju konačni rezultati parlamentarnih izbora koji su održani 8.juna. Druga stranka po osvojenim glasovima je Demokratski savez Kosova. Od srpskih političkih subjekata u Skupštinu ulaze Srpska lista i Progresivna demokratska stranka.

Prema konačnim rezultatima parlamentarnih izbora održanih 8.juna Demokratska partija Kosova osvojila je 222.181 glas ili 37 mandata u Skupštini Kosova, zatim sledi Demokratski savez Kosova sa 30 osvojenih mandata, Pokret Samoopredeljenje osvojio je 16 mandata, Alijansa za budućnost Kosova devet, Srpskoj listi je sa 38.190 glasova takođe pripalo devet mandata, Nova inicijativa za Kosovo osvojila je šest, Koalicija Vakat dva, Progresivna demokratska stranka jedno, Demokratska partija Aškalija jedno, Nova demokratska stanka jedno poslaničko mesto.

Najviše glasova od srpskih kandidata osvojio je Bojan Mitić iz Čaglavice za koga je glasalo 8.914 birača.

Srbi će u budućem sazivu Skupštine imati samo deeset zagarantovanih mesta bez obzira na to što su osvojili više od 5 odsto od ukupnog broja izašlih na ove izbore odnosno oko 45 hiljada glasova. Centralna izborna komisija je nekoliko dana pre održavanja izbora donela uredbu da za manjinske stranke ne postoji cenzus.

"Cenzus ne postoji za manjinske političke partije, potrebno je da
politički subjekt osvoji određen broj glasova da bi dobio neko mesto
više od tih garantovanih deset. U ovom slučaju Srpska lista je trebalo da osvoji oko 70.000 glasova da bi imala više od 10 mandata",
rekao je Rikalo.

Branimir Stojanović koji je bio nosilac Srpske liste na proteklim parlamentarnim izborima za Glas Amerike kaže da će predstavnici ove liste predate žalbu zbog kako je kazao nezakonite raspodele mandata. On smatra da je Srbima pripada više od 10 mandata, jer je kako kaže, “Srpska lista prešla zakonski cenzus”.

“U zakonu vrlo jasno piše da svi politički subjekti koji ostvare zakonski cenzus od pet odsto imaju pravo na raspodelu 100 mandata u Skupštini Kosova. Oni koji ostvare taj cenzus oni dele te mandate. Tako je bilo na poslednjim izborima, a ovi izbori su sprovedeni po apsolutno istom zakonu po kojem su i prethodni, tako da ne vidim zašto bi se podela mandata vršila različito u odnosu na ono što smo imali na ranijim izborima”, kazao je Stojanović.

Nisu samo predstavnici Srpske liste nezadovoljni radom Centralne izborne komisije. Žalbu pripremaju i u Pokretu za demokratski prosperit. Ova koalicija nije dobila ni jedan mandat u Skupštini. Nekoliko kandidata za poslanike sa ove liste započeli su jutros štrajk glađu ispred sedišta Evropske unije u Prištini, ali su ga nakon nekoliko sati prekinuli jer će kako kaže predsednik ovog pokreta sutra podneti žalbu centralnoj Izbornoj Komisiji. Po rečima Mirića oni će ako im žalba ne bude usvojena ponovo stupiti u štrajk glađu.

Centralna izborna komisija sopštila je da rok za žalbe na rezultate izbora ističe sutra u 15 časova. Pravo glasa na ovim iyborima imalo je 1799, 23 biraca, a na birališta je izašlo 734 054 glasača ili 42,63 odsto.

XS
SM
MD
LG