Linkovi

Kosovo: Brojne posledice bojkota izbora


Izbori na Kosovu (arhivski snimak)
Izbori na Kosovu (arhivski snimak)

Učešće na lokalnim izborima je apsolutno neophodno, rekla je direktorica Administrativne kancelarije Vlade Kosova za severrnu Mitrovicu

Predstojeći lokalni izbori biće održani i na severu Kosova, bez obzira da li će Srbi na njima učestvovati, ali ako bude masovnog bojkota sigurno će biti i posledica po same građane, poručeno je sa debate u Medija centru u Čaglavici čija je tema bila “Sever Kosova posle briselskog sporazuma izazovi i mogućnosti”.

Učešće na lokalnim izborima je apsolutno neophodno, ovo su istorijski izbori i građani moraju ovoga puta učestvovati, rekla je direktorica Administrativne kancelarije Vlade Kosova za severrnu Mitrovicu Adrijana Hodžicžć. Hodžićeva koja je najavila da će se možda kandidovati za gradonačenicu severne Mitrovice smatra da gradjani na severu treba da poslušaju Vladu Srbije kad su u pitanju predstojeći lokalni izbori, jer će u suprotnom posledice trpeti svi gradjani, a ne samo Srbi na severu.

„Ukoliko građani ne budu izašli na izbore, ukoliko ih budu bojkotovali mislim da će se izgubiti ovaj istorijski momenat kada cela međunarodna zajednica prati šta se dešava na severu. Mislim da neće biti očitih manipulacija kada su u pitanju sami izbori i brojanje tih glasova“, rekla je Hodžić.

Po rečima Marka Jakšića, pravnika iz severnog dela Mitrovice, Srbi na severu Kosova još uvek nisu spremni da učestvuju na lokalnim izborima, ali da po njegovim rečima oziljnije alternative nema. Jakšić smatra da bojkot kosovskih lokalnih izbora od strane Srba na severu Kosova može imati brojne posledice po same gradjane.

Posledice bojkota većine Srba na ove izbore mogu da budu te da se ponovi situacija sa juga da budu izabrani neki ljudi koji bi radili u svom interesu, a ne u interesu lokalne zajednice. Druga posledica je da ti koji bi bili izabrani na tim izborima ne bi imali podršku zajednice i imali bi malo prostora da realizuju svoje ideje, jer su Srbi na severu do sada pokazali da su prilično organizovani u onome što rade“, kazao je Jakšić.

Nenad Maksimović iz Centra za mir i toleranciju poziv Beograda Srbima da učestvuju na izbore smatra nastavkom kako je kazao šizofrene politike Vlade Srbije prema Kosovu, jer je prethodnih godina iste te Srbe pozivala na bojkot kosovskih izbora. Maksimović se pita šta se u medjuvremenu promenilo.

„Šizofrena politka je to što nešto hoće, a nešto neće, a najčešće i hoće i neće istovremeno. Tako da je jako teško racionalno objasniti ljudima zbog čega je sad dobro učestvovati u nečemu, ako si pre toga jasno poručivao da učešće u tom procesu predstavlja nacionalnu izdaju i ljude koji su učestvovali u tom procesu nazivao kolaborantima i izdajnicima“, rekao je Maksimović

Analitičar Nedžmedin Spahiu rekao je da ne veruje da će Srbi na severu Kosova bojkotovati predstojeće lokalne izbore jer kako je kazao Srbija kroz briselskim sporazumom želi da zadrži kontrolu na Kosovu.

„Ako dođe do bojkota na severu Kosova oni koji će to učiniti imaće posledice i od samog Beograda, i mislim da će biti kažnjeni od strane Beograda. Tako da ne verujem , da će doći do bojkota izbora. Za bojkot je u demokratiji potrebna većina a ne manjina. Većina će na severu stvoriti legitimnost”, rekao je Spahiu.

Debatu na temu Sever Kosova posle briselskog sporazuma izazovi i mogućnosti, organizovao je Medija centra uz podršu Ministrastva za lokalnu samoupravu Vlade Kosova.
XS
SM
MD
LG