Linkovi

Protest zbog hapšenja Olivera Ivanovića


Protest na trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici
Protest na trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici

U znak podrške Oliveru Ivanoviću, kome je sudija Euleksa odredio pritvor zbog navodnih ratnih zločina i teškog ubistva, održan je protest na trgu Šumadija u severnoj Mitrovici.

Pod sloganom "Danas Oliver, a sutra?", oko tri hiljade ljudi protestovalo je danas u severnom delu Mitrovice zahtevajući od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu da lidera Građanske inicijative Srbija demokratija pravda, Olivera Ivanovića, puste iz pritvora, kako bi se branio sa slobode.

U znak podrške Oliveru Ivanoviću kome je sudija EULEKS-a pre dva dana odredio jednomesečni pritvor zbog navodnih ratnih zločina i teškog ubistva, okupljeni građani na trgu Šumadija u severnoj Mitrovici nosili su parole “Pravda za Olivera”, Na slobodu odmah”, “Oliver danas, a sutra?, “Oliver je nevin”.

Potpredsednica Građanske inicijative Srbija demokratija pravda Ksenija Božović rekla je da zadržavanje Olivera Ivanovića u pritvoru bez jasnog obrazloženja i optužbi dovodi do destabilizacije situacije na severu Kosova. Ona je kazala da su se protiv Ivanovića udružili svi oni, koji su godinama podsticali destabilizaciju severa Kosova.

“Znamo da nikome ko želi nezavisno Kosovo i integraciju severa u kosovske institucije ne odgovara čovek poput Olivera Ivanovića. I zato su rešili da ga ‘strpaju’ u zatvor. Ali nisu računali na nas i našu snagu”, rekla je Božovićeva.

Okupljenima se obratio i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Mirko Krlić koji je u ime Vlade Srbije pozvao je EULEKS da odmah omogući Oliveru Ivanoviću da se brani sa slobode.

“Gospodo iz EULEX-a, i vi koji u ovom trenutku držite konce sudske vlasti u Prištini, došli smo da vam pružimo šansu, možda jednu od poslednjih, da nas ubedite da u vas možemo imati poverenje. Poverenje je ključna reč koja može dovesti do mirnog života na Kosovu i Metohiji, evo vam prilike oslobodite odmah Olivera Ivanovića, vratite ga njegovoj kući i njegovoj deci", kazao je Krlić.

Protest je protekao bez incidenata.

Oslobađanje Olivera Ivanovića danas su zatražili i srpski poslanici u Skupštini
Kosova. U pismu koje je potpisalo 13 poslanika zahteva se od nadležnih organa da omoguće Oliveru Ivanoviću da se brani sa slobode. Srpski poslanici smatraju da neko namerno želi da spreči Ivanovića da postane prvi gradonačelnik Severne Mitrovice.

Inače, Oliver Ivanović je ponovo kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice, za izbore koji će biti održani 23. februara.

Za gradonačelnika ovog dela Mitrovice kandidature su predali i Goran Rakić ispred Građanske inicijative “Srpska”, Florent Azemi iz Demokratske partije Kosova i Musa Miftari iz Demokratskog saveza Kosova.

Izbori za gradonačelnika severne Mitrovice raspisani su ponovo jer Krstimir Pantić, koji je izabran za gradonačelnika na proteklim lokalnim izborima, nije hteo da potpiše svečanu izjavu na kojoj je bio grb Kosova.
XS
SM
MD
LG