Linkovi

Šesta godišnjica nezavisnosti Kosova


Nezavisnost Kosova je garant mira, stabilnosti i sigurnosti za čitav region jugoistočne Evrope, poručila je na svečanoj ceremoniji predsednica Kosova Atifete Jahjaga

Danas se navršava šest godina od kad je Kosovo proglasilo nezavisnost, koju je do sada priznalo 106 država.

Centralna svečanost povodom šeste godišnjice nezavisnosti Kosova održana je u centru Prištine u prisustvu nekoliko hiljada građana, kosovskog političkog vrha i stranih diplomata. Predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je nakon svečanog defilea pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga i Kosovske policije da je ovo dan koji zbližava sve građane, kako je rekla najmlađe države u Evropi. Ona je naglasila da je na Balkanu završen period konflikata i mržnje.

“Nezavisnost Kosova je garant mira, stabilnosti i sigurnosti za čitav region jugoistočne Evrope”, rekla je Jahjaga.

Prisutnima se na albanskom jeziku obratila i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Trejsi Džejkobson. Ona je rekla da je najveće dostignuće Kosova u protekloj godini bio sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

“U ovom dijalogu lideri Kosova su otvorili put za poboljšanje života građana i napredovanje u njihovoj težnji ka evropskim integracijama. Otpočinjanje razgovora o sporazumu o asocijaciji i stabilizaciji sa EU je još jedno značajno dostignuće za Kosovo”, kazala je ambasadorka SAD Trejsi Džejkobson.

Pre ceremonije u centru Prištine, održana je svečana sednica Skupštine Kosova. Premijer Hašim Tači rekao je obraćajući se poslanicima da petnaest godina slobode i šest godina neazavisnosti nije dugačak vremenski period u istoriji jednog naroda, ali da je Kosovo u tom periodu postiglo dosta.

“Od nule smo izgradili državne institucije, organe bezbednosti, pravosuđe i diplomatsku službu. U procesu dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije i podrškom Sjedinjenih Američkih Država postigli smo prvi istorijski sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Kroz ovaj sporazum osigurali smo puno poštovanje našeg državnog suvereniteta, ustavnog poretka i naših zakona na čitavoj teritoriji Kosova”, kazao je Tači.

Nezavisnost Kosova je do sada, prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Kosova, priznalo 106 zemalja - poslednja je bila Kraljevina Lesoto.
XS
SM
MD
LG