Linkovi

Peta godišnjica nezavisnosti Kosova


Narod Kosova započeo je novo poglavlje u istoriji, poglavlje mira, razumevanja i saradnje, poručila predsednica Kosova Atifete Jahjaga

Svečanim defileom pripadnika Kosovskih snaga bezbednosti i Kosovske policije u prisustvu političkog vrha i stranih diplomata u centru Prištine je obeleženo pet godina od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u centru Prištine na svečanosti povodom obeležavanja pete godišnjice proglašenja kosovske nezavisnosti. Centralna proslava otpočela je paradom Kosovskih bezbednosnih snaga I Kosovske policije koji su prodefilovali ispred bine pozdravljajući kosovski politički vrh i strane diplomate.

Komandu za početak parade izdala je predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Jahjaga je istakla da je Kosovo danas suverena i nezavisna država, sa insitucijama koje su u službi svih gradjana i faktor stabilnosti u regionu.

Republika Kosovo danas je značajan faktor u uspostavljanju dobrosusedskih i bilateralnih odnosa u cilju članstva u Evropsku Uniju i NATO. Mi, narod Kosova, započeli smo novo poglavlje u našoj istoriji, poglavlje mira, razumevanja i saradnje”, rekla je Jahjaga.

U svom obraćanju gradjanima kosovski premijer Hašim Tači je rekao kako je svečani defile Kosovskih bezbednosnih snaga i policije Kosova ispunjenje sna njihovih predaka.

“Republika Kosovo je na putu ka članstvu u Evropsku Uniju, ali pred nama je još puno zadataka. Mnogo toga treba da uradimo kako bi smo Kosovo transformisali u razvijeno evrposko društvo. Naši gradjani su to zaslužili i mi ćemo to postići”, kazao je Tači.

Prenoseći podršku i čestitke američkog naroda na napretku koje je Kosovo ostvarilo u proteklih pet godina, zamenica amerčkog ambasadora na Kosovu Keli Degman je pohvalila dobru saradnju Kosovskih bezbednosnih i policijskih snaga sa ostalim bezbenosnim strukturama u regionu i naglasila da se ona mora nastaviti:

“Obezbezdjivanje sigurne budućnosti za gradjane je od suštinske važnosti za ostvarivnanje kosovskih dugoročnih ciljeva i evroatlanskih integracija. Regrutovanje što većeg broja Srba i ostalih manjina, sledeći je ključni korak. Bez obzira koliko to bilo izazovno to mora biti uradjeno”, rekla je Degman.

Posle parade, održana je i svečana sednica Skupštine Kosova. Slavlje na ulicama Prištine nastavljeno je pored simboličnog natpisa NEW BORN koji je za ovu priliku oslikan zastavama svih zemalja koje su do sada priznale Kosovo kao nezavisnu državu. Obeležavanje pete godišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova završeno je koncertom i vatromeom u centru Prištine.
XS
SM
MD
LG