Linkovi

Skromna proslava nezavisnosti na KiM


Pre sedam godina, 17. februara 2008. godine Skupština Kosova je proglasila nezavisnost. Kosovo je do sada priznalo 108 država.

Kosovo danas obeležava godišnjicu od proglašenja nezavisnosti. Sedmi rođendan Kosovo je proslavilo skromnije nego ranijih godina. Centralni događaj bila je svečana sednica Skupštine Kosova.

Svečanoj sednici Skupštine Kosova povodom sedam godina od proglašenja nezavisnosti nisu prisustvovali srpski poslanici. Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je obraćajući se poslanicima da 17. februar 2008. godine, odnosno dan kada je Skupština Kosova proglasila nezavisnost, odvaja Kosovo od tragične prošlosti.

"Najveći istorijski uspeh je sama nezavisnost. Nezavisnost za nas nije samo sinonim za mogućnosti i prilike, već je realnost na kojoj imamo odgovornost da gradimo našu sudbinu u našim rukama, našu budućnost, našom voljom, da gradimo prijateljske odnose sa narodima i zemljama ove planete", rekao je Mustafa.

Analitičar iz Prištine Dugađin Gorani smatra da se Kosovo sedam godina nakon proglašenja nezavisnosti nalazi na raskrsnici između političke krize i socijalne nemaštine, ali i velikih mogućnosti.

"Mislim da su socio-ekonomski razlozi najveći i najeteži, ali i smatram takođe da je Kosovo prošlo kroz jednu veoma tešku fazu izolovanosti za koju ovde smatram da je bila izuzetno nepravedna i da je još uvek nepravedna. Dakle, kombinacija te socio-ekonomske nemaštine, kombinacija političke i institucionalne neodgovornosti, zajedno sa tim stalnim međunarodnim izlolovanjem nas je dovela u situaciju kada jednostavno društvo traži da iskaže svoje nezadovoljstvo“, kazao je Gorani za Glas Amerike.

Sedma godišnjica od proglašenja nezavisnosti Kosova "protiče u najtmurnijoj atmosferi", smatra novinar Predrag Radonjić.

"Imali smo nasilne demonstracije pokreta Samoopredeljenje, imamo ovaj fenomen velikog iseljavanja kosovskih Albanaca, imamo problem naraslinih međuetničkih tenzija, imamo problem političkog sukoba na sceni kosovskih Albanaca, koji su došli do ivice čak i oružanih sukoba, tako da je Kosovo vrlo daleko od onoga što se deklarativno ističe, kao napredak multietničke demokratije", kaže Radonjić.

Za razliku od ranijih godina, godišnjica nezavisnosti Kosova danas je obeležena znatno skromnije. Opština Priština ove godine nije izdvojila ni jedan cent za proslavu, jer kako kaže gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti "nema para i zato što se Kosovo suočava sa velikim odlaskom građana u zapadnoevropske zemlje".

Takođe nije bilo ni defilea Kosovskih bezbednosnih snaga i Kosovske policije, a spomenik New-born, koji predstavlja simbol nezavisnosti, dobio je novi izgled. Ovoga puta spomenik su farbali građani Prištine po svojoj volji, što je bila ideja autora, poslanika Samoopredeljenja, Fisnika Ismailja. Međutim, slovo E obojeno je crnom bojom. Kako je na Fejsbuku objasnio Ismailj, crno E predstavlja egzodus građana, Evropu, ekonomiju, Euleks.

Pre sedam godina, 17. februara 2008. godine Skupština Kosova je proglasila nezavisnost. Kosovo je do sada priznalo 108 država.

XS
SM
MD
LG