Linkovi

Incidenti južno od Ibra


Američki vojnici u sastavu KFOR-a pregledaju vozila koja iz Srbije ulaze u Kosovo, posle ponovnog otvaranja prelaza Jarinje.
Američki vojnici u sastavu KFOR-a pregledaju vozila koja iz Srbije ulaze u Kosovo, posle ponovnog otvaranja prelaza Jarinje.

Nakon proteklih dešavanja na severu, u sredinama južno od reke Ibar dogodila su se dva incidenta u kojima su napadnuti Srbi.

Nepoznate osobe pretukle su Radišu Milenkovića iz sela Sušiće u opštini Štrpce dok je u šumi sakupljao pecurke. Prema njegovim rečima trojica napadaca su bili naoružani, a jedan od njih ga je kundakom udario po glavi nakon čega je na kratko izgubio svest. Njegovo zdravstveno stanje je sada stabilno, kaže dr. Mirjana Milosavljević, dežurni lekar u Domu zdravlja u Štrpcu.

Pacijent ima otvorenu ranu na glavi. Njegovo lice i ruke su bili u krvi, ali je ustanovljeno da se radi samo o povredi glave i rani od 5 do 6 cm”, kaže doktorka Milosavljević

Komandir policijske stanice u Štrpcu Dejan Ivanović kaže da je policija upoznata sa slučajem i da je istraga u toku.

Ovo lice je napadnuto od strane tri osobe. Udareno je kundakom po glavi. Prema rečima žrtve napadači su bili naoružani”, rekao je Ivanović

U drugom incidentu učestvovali su pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije ROSU koji su rano jutros maltretirali dvojicu Srba na putu Vitina – Štrpce. Incident se, dogodio kada su policajci zaustavili poljoprivrednike iz Klokota Dušana Mirkovića i Zorana Svilanovića, koji su pošli na pijacu u Štrpce.

Prema rečima Mirkovića, policajci ROSU su brutalno postupali sa njima, tukli ih i terali da skinu stare srpske tablice sa automobila. U policiji kažu da o ovom incidentu nisu obavešteni.

Samostalna liberalna stranka koja je deo vladajuće koalicije na Kosovu saopštila je da dogadjaji koji su se dogodili u Štrpcu i blizini Kokota ne idu u prilog smirivanju situacije i pozvala premijera Kosova i ministra unutrašnjih poslova da doprinesu miru kako se ne bi dogodilo da nasilje eskalira i zahvati i druge delove Kosova. Liberali izražavaju protest što je odluka o policijskoj akciji doneta bez konsultacije sa srpskim članovima Vlade i Skupštine Kosova.

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas rezoluciju kojom se od Vlade zahteva da nastavi sa angažovanjem na uspostavljanju, kako se navodi, ustavnog autoriteta na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova. U tekstu rezolucije se navodi da Parlament podržava napore Vlade Kosova za uspostavljanjem suvereniteta na celoj teritoriji Republike Kosova. Takodje se poziva medjunarodna zajednica da podrži i pomogne institucijama Kosova u njihovom angažovanju na uspostavljanju “ustavnog autoriteta na celoj teritoriji zemlje”

XS
SM
MD
LG