Linkovi

Incidenti na Kosovu


Kosovska policija nije dozvolila nošenje majica sa, kako navodi, srpskim nacionalističkim obeležjima koja podstiču etničku mržnju.
Kosovska policija nije dozvolila nošenje majica sa, kako navodi, srpskim nacionalističkim obeležjima koja podstiču etničku mržnju.

Na prelazu Merdare povredjeno je dvadesetak Srba i 32 policajca. U Prištini, autobusi sa Srbima gadjani su Molotovljevim koktelima i kamenicama.

Vidovdan na Kosovu ove godine obeležili su brojni incidenti. Na prelazu Merdare povredjeno je dvadesetak Srba i 32 policajca. U Prištini autobusi sa Srbima gadjani su molotovljevim koktelima i kamenicama, a na Gazimestanu je Kosovska policija ljudima skidala majice sa srpskim obeležjima i uhapsila norveškog novinara.

Serija incidenata započela je jutros na prelazu Merdare kada je došlo do sukoba između pripadnika Kosovske policije i Srba u kome je kako javljaju mediji korišćeno i vatreno oružje.

Prema pisanju beogradskih medija poverdjeno je 20 Srba koji su pošli na Gazimestan povodom proslave Vidovdana, a do sukoba je došlo je im Kosovska policija nije dozvolila da krenu ka Gazimestanu. Prištinski mediji prenose izjavu kosovskog ministrra unutrašnjih poslova koji kaže da su u tom sukobu povredjena 32 policajca.

Drugi ozbiljniji incident dogodio se nakon parastosa na Gazimestanu kada je grupa za sada nepoznatih osoba u Prištini molotovljevim koktelima i kamenicama napala autobuse u kojima su se Srbi iz Gračanice i okolnih srpskih sela vraćali sa Gazimestana. U tom napadu povredjeno je 16 Srba, od kojih je sedmoro zbrinuto u bolnici.

“Svi su zbrinuti, a dvoje koji imaju rane po telu ostali su na dalje praćenje na hiruškoj klinici u Gračanici”, rekao je za Glas Amerike direktor Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Stojan Sekulić.

U napadu su demolirana pet autobusa i prema rečima jednog od vozača Slavka Dančetovića sva je sreća što se ni jedan nije zapalio.

Bacili su molotovljev koktel na autobus koji je bio ispred mene I koji se na sreću odbio od autobusa. Moj autobus su napali kamenicama I polupali su mi skoro sva stakla”, kaže Dančetović

Situacija je bila veoma napeta i pre samog parastosa. Umalo nije došlo do sukoba među pripadnicima Kosovske policije iz srpske i albanske zajednice zbog brutalnog ponašanja albanskih policajaca koji su pretresali skoro sve Srbe koji su dolazili na Gazimestan i oduzimali im sva srpska obeležja, uključujući i majice sa spornim natpisima.

Na parastos nisu mogli baš svi. Policija više od sat vremena nije dozvolila Kristianu Kašu novinaru iz Norveške da uđe u kompleks Gazimestana gde se održavao parastos.

„Ja sam ih pitao zašto ne mogu da uđem unutra, ali oni verovatno neće da pričaju srpski, ja stvarno ne znam zašto ne mogu da uđem unutra“, kazao je Kaš za Glas Amerike.

Nakon što je ekipa Glasa Amerike prestala sa snimanjem pokušaja norveškog novinara da uđe na Gazimestan on je uhapšen.

Portparol policije Brahim Sadriu nije želeo pred kameru da govori o današnijiim incidentima, a povodom incidenta na Merdaru saopštenjem se oglasila predsednica Kosova Atifete Jahjaga koja je kazala da je napad na pripadnike policije Kosova tvrdim predmetima i vatrenim oružjem u potpunosti neprihvatljiv i da je to napad na ustavni poredak Republike Kosova.
XS
SM
MD
LG