Linkovi

Napad na televizijsku ekipu na Kosovu


Ekipa RTV Puls napadnuta je tokom izveštavanja o lokalnim izborima na Kosovu
Ekipa RTV Puls napadnuta je tokom izveštavanja o lokalnim izborima na Kosovu

Simpatizeri Samostalene liberalne stranke napali su ekipu Radio televizije Puls u selu Pasjane, pretukli snimatelja i polomili kameru.

Nakon incidenta u selu Pasjane, opština Parteš gde je na tri biračka mesta uništen izborni materijal, simpatizeri Samostalene liberalne stranke napali su ekipu Radio televizije Puls, pretukli snimatelja i polomili kameru. Posle incidenta, Kosovska policija je više sati saslušavala novinare koji su incident prijavili, dok osumnjičeni za napadaci nisu privedeni niti saslušani.

Ekipa RTV Puls je juče izveštavala o toku izbora na celoj teritoriji Kosova, uključujući i Kosovsko pomoravlje. Kada su naše kolege pokušale da snime kadrove, nešto ranije razbijenih glasačkih kutija u Pasjanu, na njih je nasrnula, prvo verbalno, a potom i fizički, grupa od pet - šest ljudi, za koje se pretpostavlja da su
članovi Samostalne liberalne stranke i saradnici gradonačelnika Parteša Nenada Cvetkovića. Nakon što su pretukli snimatelja ove televizije, jedan od napadača polomio je kameru, koja se još uvek nalazi kod njega, iako su ga, kako kaže direktor Radio televiije Puls Nenad Milenković, policajci molili da je vrati.

"Policijska patrola je sve vreme stajala 50-100 metara daleko, pozvali smo ih da dođu na lice mesta i identifikovali smo jednog od počinioca ali policija ga nije privela, već su ga bukvalno molili da vrati kameru", rekao je Milenković.

Regionalni portparol Kosovske policije Ismet Hašani potvrdio je da se incident dogodio i da je tužilac naložio istragu.

“Mi ćemo u najskorije vreme uhapsiti počinioce. Njihov identitet nam je poznat, a u pitanju su dva krivična dela, napad na privatnu imovinu I fizički napad na jednu osobu koja je policiji dostavila lekarski nalaz o povredama”, rekao je Hašani.

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije osuđuju napad na ekipu RTV Puls iz Šilova i zahtevaju momentalnu reakciju nadležnih i hitno kažnjavanje počinilaca ovog vandalskog akta, kako bi se suzbila atmosfera linča prema novinarima i medijima koja u Opštini Parteš - Pasjane vlada poslednjih nekoliko meseci.

U medjuvremenu se oglasila i Samostalna liberalna stranka koja najoštrije osudjuje napad na ekipu televizije Puls u Pasjanu i zahteva reakciju nadležnih organa prema počiniocima. Ukoliko se utvrdi umešanost i odgovornost bilo kog člana Samostalne liberalne stranke on će biti isključen iz članstva te stranke, navodi se u saopštenju
XS
SM
MD
LG