Linkovi

"Veče za dame" u Gračanici


U okviru Kulturno zabavnog leta u Gračanici je održano takozvano “Veče za dame” koje je okupilo 100 najuspešnijih žena iz svih oblasti društvenog života u opštini Gračanica.

Nevladina organizacija “Centar za prevenciju i pomoć žrtvama porodičnog nasilja” okupila je proteklog vikenda na bazenu “Hacijenda” u Gračanici oko stotinak lepih, uspešnih i plemenitih žena.

Pored druženja uz muziku i koktele glavni cilj ove manifestacije pod nazivom “Kulturno zabavno veče za dame” bio je podizanje svesti o suzbijanju nasilja u porodici, a na skupu je podržana i ideja o izgradnji sugurne ženske kuće u Gračanici.

“Mi smo smo NVO koja se bavi borbom protiv nasilja u porodici, pronalazimo načine, mehanizme, da koliko god je to moguće, smanjimo nasilje u porodici, da pružimo ženama razonodu, sreću, osmeh. Žene više ne treba da ćute, treba da slobodno i otvoreno pričaju, da o svojim problemima ne ćute”, kaže direktorka NVO “Centar za prevenciju i pomoć žrtvama porodičnog nasilja” Ivana Smijonović.

U toku večeri prikazan je i deo filma "Roze i Plavo" koji je realizovala NVO Komunikacija za razvoj civilnog društva koji govori o uspehu žena.

“Ideja za realizovanje ovakvog projekta jeste motivacija žena da se bore sa izazovima 21. veka, da budu aktivnije u svim oblastima društvenog, političkog i zabavnog života. Nadam se da će organizovanje ove manifestacije postati tradicija i da ćemo u budućem period birati najuspešniju damu godine”, kaže Vesna Jovanović, menadžer projekta u NVO “Centar za prevenciju i pomoć žrtvama porodičnog nasilja”.

Pored dama zaposlenih u lokalnoj samoupravi, zdravstvenim institucijama i civilnom sektoru u opštini Gračanica, događaj su ulepšale i gošće sa severa Kosova.

“Mnogo mi se sviđa ovaj događaj, pre svega što je okupio ovoliko žena u ovako maloj sredini. Ja bih volela zapravo da sa čitavog Kosova i Metohije okupi žene, da to bude i multikulturno, zašto da ne. Zašto ovde ne bile i Albanke, zašto ovde ne bi bile sve žene”, kaže Tijana Utvić iz Zubinog potoka.

“Došla sam ovde da prisustvujem ovom događaju, za koji smatram da je veoma bitan za žene i za ovo područje, jer mislim da one nisu u ravnopravnom položaju sa muškarcima i da nisu vrednovane onoliko koliko bi trebale da budu”, kaže Jovana Radosavljević iz Leposavića.

Pokrovitelj “Kulturno zabavne večeri za dame” u okviru “Kulturno zabavnog leta 2013” bila je opština Gračanica. Organizator večeri NVO “Centar za prevenciju i pomoć žrtvama porodičnog nasilja”, pokrenula je nedavno inicijativu za otvaranje sigurne ženske kuće na teritoriji ove opštine.
XS
SM
MD
LG