Linkovi

Trajković: Opština podržala isključenje vode


Iz opštine Gračanica poručuju da se radi o insinuacijama, a u Vodovodu kažu da je opština upoznata sa akcijom o isključenjima.

Kosovska Regionalna Korporacija za vodosnabdevanje dobila je podršku od opštine Gračanica da se zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu, koje rade po sistemu Republike Srbije isključi voda, tvrdi za Glas Amerike direktor Doma zdravlja Gračanica. Iz opštine poručuju da se radi o insinuacijama, a u Vodovodu kažu da je opština upoznata sa akcijom o isključenjima.

Nakon isključenja vode ambulanti u Čaglavici Dom zdravlja Gračanica postigao je dogovor sa Regionalnom Korporacijom za vodosnabdevanje da se voda ubuduće ne isključuje zdravstvenim ustanovama u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a da će Dom zdravlja izmiriti svoje obaveze, rekla je za Glas Amerike Rada Trajković direktor Doma Zdravlja Gračanica.

Ona je optužila rukovodstvo opštine Gračanica da je dalo podršku da se isključi voda zdravstvenim ustanovama koje na Kosovu funkcionišu po sistemu Republike Srbije i istakla da je tu informaciju dobila na sastanku lično od direktora Regionalne Korporacije za vodosnabdevanje.

“Oni su me informisali pred članom Ujedinjenih Nacija da su za isključenje vode dobili podršku od opštine Gračanica, što je mene potpuno iznenadilo, jer mislim da smo tu opštinu svi mi želeli, upravo da bi olakšala život pre svega onima koji nemaju pristup zdravstvenim institucijama, a to je srpski narod i bolesni ljudi”, rekla je Trajković.

S druge strane gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović kaže da se on ne bavi, kako je kazao, insinuacijama i lažima i da opština nema nadležnost kada je u pitanju vodosnabdevanje. Na pitanje da li je opština bila upoznata da će Korporacija za vodosnabdevanje početi sa isključivanjem vode na teritiroriji ove opštine gradonačelnik Gračanice je rekao:

“Naravno da ne, zato što oni po zakonu nemaju tu obavezu i to je ono protiv čega se takođe bunimo. Oni rade potpuno samoinicijativno, rade u skladu sa zakonima o regionalnim kompanijama za vodu. Još jednom podvlačim da opštine, ne samo Gračanica, nego bilo koja druga opština, nemaju nikakvu nadležnost nad tim kompanijama regionalnog karaktera kao što su Vodovod, “Pastrimi” kompanija za odvoženje otpada, a da ne pričam o snabdevanju električnom energijom i tom elektro sistemu”, kazao je Stojanović

Direktor Regionalne Korporacije za vodosnabdevanje Djeljoš Vataj u pisanoj izjavi za Glas Amerike demantovao je tvrdnje gradonačelnika Gračanice da opština nije bila upoznata da će se na njenoj teritoriji vršiti isključenja vode.

Opština Gračanica nije bila informisana da će se tog dana isključiti voda Domu zdravlja, ali opština je bila informisana da će Regionalna kompanija za vodosnabdevanje "PRIŠTINA " početi sa isključivanjima u Gračanici u celoj zoni službe u 8 opština”, rekao je Vataj.

Desetak radnika regionalne kompanije za vodosnabdevanje Priština u pratnji policije su bez ikakvog objašnjenja i upozorenja prošle nedelje isključili vodu Domu kulture u Čaglavici gde se nalaze KIM Radio, Biblioteka i Ambulanta Doma zdravlja Gračanica, nakon čega je ova zdravstvena ustanova prestala sa radom.

Dan kasnije voda je uključena, kako u opštini Gračanica tvrde na njihovu inicijativu, iako opština, kako kaže gradonačelnik Bojan Stojanović, nema nikakve nadležnosti kad je u pitanju vodosnabdevanje.
XS
SM
MD
LG