Linkovi

Protest u Gračanici zbog prekida dostave lekova


Nekoliko stotina Srba protestovalo je u Gračanici jer zdravstvene ustanove koje rade po sistemu Republike Srbije već nekoliko meseci ne dobijaju lekove.

Nekoliko stotina Srba protestovalo je u Gračanici jer zdravstvene ustanove koje rade po sistemu Republike Srbije već nekoliko meseci ne dobijaju lekove. Međunarodnoj zajednici na Kosovu upućen je apel da omogući normalno snabdevanje medikamentima.

Protest je odžan uz poruke “Želimo zdravlje, ne politiku”, “Imamo pravo na lečenje, iako smo Srbi” i „Sve je dozvoljeno na Kosovu osim lekova za Srbe“. Lekari Doma zdravlja su ocenili da je prekid dostave lekova politička odluka i apelovali na Kfor i Unmik da ispitaju nastalu situaciju.

Želimo da mislimo da su naši pacijenti i naša institucija jednostavno žrtve nerazumne i neefikasne birokratije. Medjutim, plašimo se da je razlog za ovaj nerazuman prekid pružanja zdravstvene bezbednodsti politički. Naš Dom zdravlja dokazao je svoju posvećenost Hipokratovoj zakletvi tretirajući sve pacijente jednako, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Na žalost vladine institucije u Prištini nemaju sličnu zakletvu“ rekao je na skupu doktor Siniša Rašić, lekar Doma zdravlja Gračanica..

Direktorica Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković kaže da zdravstvene ustanove koje rade po sistemu Republike Srbije ne mogu da garantuju zdravstvenu bezbednost stanovništvu i da odgovornost za eventualne smrtne slučajeve treba tražiti u Prištini u Ministarstvu zdravlja i agenciji za lekove.

“Ne garantujemo zdravstvenu sigurnost pacijentima i nećemo biti odgovorni ukoliko neko umre, jer smo mi sve uradili što smo mogli”, rekla je Rada Trajković.

Šef Kosovske agencije za lekove i medicinsku opremu Iljir Duši kaže da nije upoznat sa problemom oko dostave lekova Domu zdravlja u Gračanici. Duši je za srpske medije na Kosovu kazao da Agenciji nije dostavljen nikakav dokument od strane nadležnih kojim bi se srpskim zdravstvenim institucijama obezbedilo dopremanje lekova.

Srbi sa centralnog Kosova prinuđeni su da lekove nabavljaju na severu Kosova ili da ih kupuju u privatnim apotekama.

Prema sopštenju Doma zdravlja u ovu ustanovu od novembra prošle godine nije stigao ni jedan lek.

Najviše nedostaju lekovi za psihijatrijske, plućne i kardiološke bolesnike, kao i lekovi za dijabetičare.

Protest, koji je protekao bez incidenata, završio se mirnom šetnjom glavnom ulicom u Gračanici.
XS
SM
MD
LG