Linkovi

Izabrana Vlada Kosova


Novoizabrani premijer Kosova Isa Mustafa rukuje se sa prethodnikom Hašimom Tačijem na sednici Skupštine u Prištini
Novoizabrani premijer Kosova Isa Mustafa rukuje se sa prethodnikom Hašimom Tačijem na sednici Skupštine u Prištini

Za premijera je izabran lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, dok su Srbi dobili dva ministarska mesta i jedno mesto zamenika premijera.

Skupština Kosova danas je izabrala novu kosovsku vladu.

Novu Vladu Kosova čini koalicija Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova i partije manjina. Za izbor vlade glasala su 73 poslanika, 38 ih je bilo protiv, a dva su bila uzdržana.

Nakon uvodnog izlaganja premijera Ise Mustafe, članovi vlade su položili zakletvu. Za zamenike premijera Kosova izabrani su Hašim Tači lider Demokratske partije Kosova koji je ujedno i ministar spoljnih poslova Kosova, Kujtim Šalja iz Demokratskog saveza Kosova, koji će istovremeno biti i ministar kulture, omladine i sporta, i Branimir Stojanović koji je danas podneo ostavku na mesto gradonačelnika Gračanice.

Pored Hašima Tačija iz Demokratske partije Kosova ministri će biti Arsim Bajrami, za obrazovanje, nauku i kulturu, Memlji Krasnići, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, Hajredin Kući je ministar pravde, Bljerand Staviljeci ministsr ekonomskog razvoja, ministar evropskih integracija Bekim Čolaku, ministar bez portfelja Edita Tahiri, koja je zadužena za razgovore sa Srbijom, Ferid Agani će biti ministar životne sredine i prostornog planiranja i Valon Murati, ministar dijaspore.

Demokratski savez Kosova dobio je 7 ministarskih mesta, novi minister unutrašnjih poslova je Skender Hiseni, zdravstva Imer Rahmani, infrastrukture Ljutfi Žarku, trgovine i industrije Hikmete Bajrami, Bezbednosnih snaga Kosova Haki Demoli, ministar za rad i socijalno staranje Arban Abraši i za finansije Avdulah Hoti.

Iz Srpske liste Aleksandar Jablanović je ministar za povratak i zajednice, dok je Ljubomir Marić ministar za lokalnu samoupravu. Iz nesrpskih manjinskih zajednica ministri su Mahir Jagžilar, koji će voditi Ministarstvo javne uprave, i Rasim Demiri – ministar bez portfelja.

Članovi Vlade iz srpske zajednice Branimir Stojanović i Aleksandar Jablanović kažu da je srpska lista pokazala jedinstvo, da je većina uslova prihvaćea od strane koalicionih partnera I da predstoji težak period u ostvarivanju ciljeva koji se odnose na bolji položaj Srba na Kosovu.

„Uslovi „Srpske liste“ su u glavnim segmentima ispunjeni, zbog toga smo danas učestvovali u formiranju Vlade na Kosovu i Metohiji i zato smo deo ove vlasti. Svakako, da sada predstoji veliki posao, mnogo je izazova pred nama, najvažnije je da smo napravili vrlo važan korak. Program „ Srpske liste“ je pred nama, osnovni je i najvažniji deo sporazuma i zbog toga sada idemo u implementaciju toga što je dogovoreno“, rekao je zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović.

„Mi ovde nismo došli zbog nas, ovde smo zbog istog interesa, tako da ne dozvoljavamo spekulacije pojedinih analitičara da je „ Srpska lista“ podbacila time, što nije napravila sebi više mesta za ljudi u Vladi Kosova. Mi smo napravili dovoljno mesta za srpski narod na Kosovu i Metohiji oko nekih bitnijih stvari sa kojima ćemo u narednim danima da vas upoznamo, odnosno sa detaljima našeg koalicionog sporazuma“, kazao je ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović.

Današnjim izborom vlade okončano je konstituisanje institucija Kosova posle šestomesečne institucionalne i političke blokade. Kancelarija Evropske unije na Kosovu i šefovi misija država članica EU prisutnih na Kosovu pozdravili su konstituisanje Skupštine i čestitali premijeru Isi Mustafi na imenovanju nove vlade.

„Pred Kosovom se nalaze mnogi izazovi, od sprovođenja političkih i ekonomskih reformi do prioritetnog socijalno-ekonomskog razvoja i zapošljavanja, od obnavljanja posvećenosti dijalogu sa Beogradom do insistiranja na boljem upravljanju, vladavini prava i borbi protiv korupcije, potpunoj saradnji sa EULEX-om i osnivanju specijalnog suda. Građani Kosova kao i međunarodna zajednica očekuju da će se novoformirane institucije uhvatiti u koštac sa ovim izazovima energično, posvećeno i odlučno. Svi ovi prioriteti su od kritičnog značaja za razvoj Kosova i njegov evropski put. Evropska unija i njene države članice su spremne da pruže podršku Skupštini i Vladi u njihovom radu", navodi se u saopštenju Kancelarije EU na Kosovu.

XS
SM
MD
LG