Linkovi

Isa Mustafa mandatar, odloženo glasanje


Lideri Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, Hašim Tači i Isa Mustafa, rukuju se nakon potpisivanja koalicionog sporazuma
Lideri Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, Hašim Tači i Isa Mustafa, rukuju se nakon potpisivanja koalicionog sporazuma

Mandatar za sastav nove vlade u ekspozeu obećao nastavak dijaloga i najavio da će glavni prioriteti biti ekonomski razvoj i nastavak evropskog puta Kosova.

Sednica Skupštine Kosova na kojoj je trebalo da se glasa o novoj vladi odložena je za sutra. Mandatar za sastav nove vlade Isa Mustafa predstavio je svoj ekspoze. Današnjoj sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske liste, a buduću vladu činiće Demokratski savez Kosova i Demokratska partja Kosova i partije manjina.

Predstavljajući program buduće vlade Isa Mustafa je rekao da će glavni prioriteti Vlade za naredne četiri godine biti ekonomski razvoj, zapošljavanje, privatizacija i nastavak evropskog puta Kosova. On je istakao da će Vlada Kosova nastaviti da razvija dobrosusedske odnose i recipročni dijalog sa susednim zemljama u cilju jačanja mira i stabilnosti u regionu.

“Svesni smo važnosti nastavka dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Sprovođenju dogovora postignutih u Briselu i angažovanju za postizanje novih dogovora u skladu sa našim nacionalnim interesima”, rekao je Mustafa.

Šefovi opozicionih poslaničkih grupa u Skupstini Kosova oštro su kritikovali buduću Vladu i Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova.

“Nisam verovao da ce Hašim Tači da se odrekne pozicije premijera i to je prevazišlo sva moja predviđanja. Ali neka glasači ocene. Ja vas uveravam da ćemo mi biti konstruktivna opozicija onoliko koliko i vlast bude konstruktivna. Pozivam vas da ne budete arogantni”, rekao je Fatmir Ljimaj predsednik Inicijative za Kosovo.

“Hoću da vam obećam, ali najpre da vam kažem da ću sve vreme poslaničkog mandata biti ovde u Skupštini i radiću na tome da vam skratim vreme za koje ćete biti odgovorni ovom narodu i radiću sa svakim na Kosovu i služicu svakog ko želi da promeni ovo stanje”, rekao je Ramuš Haradinaj lider Alijanse za budućnost Kosova.

Izlaganju ekspozea Ise Mustafe nisu prisustvovali poslanici Srpske liste, jer kako je novinarima rekao predsednik te liste Aleksandar Jablanović postoje zahtevi te liste koji nisu uzeti u obzir. Oni se po njegovim rečima tiču povratka Srba na Kosovo, zaštite imovine Srpske pravoslavne crkve, vraćanja nezakonito oduzete imovine i poništavanja nelegalne privatizacije u srpskim sredinama.

XS
SM
MD
LG