Linkovi

Milioni za privatni sektor na Kosovu


Komentarišući svoje uspehe i izazove u prethodnoj godini, kosovski premijer je kazao da je na Kosovu postignuta makroekonomska stabilnost, bruto domaći proizvod je u porastu, ispunjena je budžetska stabilnost, a sve to postignuto je u saradnji sa privatnim sektorom.

Vlada Kosova podržala je u protekloj godini privatni sektor u oblasti poljoprivrede sa 43 miliona evra, rečeno je na informativnoj konferenciji o unapređenju razvoja privatnog sektora na Kosovu. Na konferenciji su predstavljeni i planovi za buduću saradnju Vlade i privatnog sektora

Informativnoj konferenciji o razvoju privatnog sektora u okviru aktivnosti „Dani malog biznisa“, a u organizaciji Agencije za ulaganja i podršku preduzećima na Kosovu, prisustvovali su predsednik Vlade Kosova Isa Mustafa, ministri trgovine, ekonomije, poljoprivrede i finansija.

Komentarišući svoje uspehe i izazove u prethodnoj godini, kosovski premijer je kazao da je na Kosovu postignuta makroekonomska stabilnost, bruto domaći proizvod je u porastu, ispunjena je budžetska stabilnost, a sve to postignuto je kako je kazao u saradnji sa privatnim sektorom.

“Na specifičan način prošle godine, uspeli smo da potpišemo Sporazum o stabilizacijii pridruživanju, to je naše najveće dostignuće. To je prvi ugovorni sporazum sa Evropskom unijom i otvorena je mogućnost da naši biznisi uzmu učešće na jednom velikom tržištu Evropske unije, koje ima oko 500 miliona potrošača”, rekao je Mustafa.

Memlji Krasnić, ministar poljoprivrede, šumarsta i ruralnog razvoja, kazao je da je poljoprivreda ključan sektor u ekonomskom razvoju Kosova. On je kazao da je Vlada u mnogim segmentima podržala privatni sektor i istakao da će to i u buduće biti jedan od glavnih prioriteta Vlade.

“U prošloj godini, podržali smo ukupno 37.000 farmera Kosova, grantovima i direktnim investicijama sa ukupnim budžetom od oko 43 miliona evra”, rekao je Krasnići.

Ministarka za trgovinu i industriju Hikmete Bajrami kazala je da prozvodi koji se izvoze sa Kosova treba da budu kvalitetniji kako bi se poboljšala konkurentnost na tržištu.

“Kosovo se nalazi u negativnom trgovačkom bilansu, zato treba da radimo zajedničkim snagama da ovaj negativni bilans poboljšamo kako bismo imali pozitivan trend”, kazala je Bajrami.

Konferenciji su prisustvovali i ministri finansija i ekonomnskog razvoja Avdulah Hoti i Bljerand Stavileci, kao i predstavnici privatnog sektora.

XS
SM
MD
LG