Linkovi

Pala vlada Hašima Tačija


Premijer Kosova Hašim Tači uoči glasanja o nepoverenju vladi

Poslanici Skupštine Kosova izglasali su danas nepoverenje Vladi Hašima Tačija. Za pad vlade izjasnilo se 66 poslanika, dok je jedan bio protiv.

Inicijativu za pokretanje nepoverenja vladi pokrenula je Alijansa za novo Kosovo. Predsednik ove stranke Bedžet Pacoli za Glas Amerike kaže da je ovo bio “jedini izlaz iz krize koja je zadesila Kosovo” jer je, kako je kazao, dosadašnja vlada radila veoma loše.

“Ova vlada je pokazala da nije više sposobna da vodi državu dalje. Oni nisu uradili ono što su obećali, prema tome današnja odluka je sasvim pravilna”, kaže Pacoli.

Slaviša Petković, predsednik Srpske socijal-demokratske stranke Kosova i Metohije, kaže da je inicijator pada vlade sam premijer Hašim Tači.

“Suština sadašnjeg pada vlade je samo odlaganje pregovora sa Beogradom, zato što nemaju platformu i što nisu spremni za razgovore. Njihov interes je da se ovo što više produži, da bi se što duže odložili pregovori sa Beogradom. Drugo, svi medjunarodni izveštaji su pokazali da je veliki nivo korupcije, kriminala i zloupotreba na Kosovu i ova vlada definitivno nije mogla da traje i nije moglo drugačije da se reši, nego da premijer sam izazove pad svoje vlade”, smatra Petković.

S druge strane premijer Kosova Hašim Tači rekao je da njegova vlada nije ni na koji način doprinela institucionalnoj krizi. On je, obraćajući se poslanicima Skupštine Kosova pre početka rasprave o izglasavanju nepoverenja vladi, pohvalio rad svog kabineta u protekle tri godine.

“Izborili smo se za nezavisnost Kosova, uradili smo puno na izgradnji infrastrukture, škola i bolnica. Kosovo je ostvarillo ekonomski i demokratski napredak“, rekao je Tači.

Za nepoverenje vladi glasali su i srpski poslanici iz vladajuće Samostalne liberalne stranke. Predsednik ove partije Slobodan Petrović kaže da je ovo bila jedina mogućnost za rešavanje institucionalne krize i ističe da je ova stranka spremna za predstojeće parlamentarne izbore.

Mi kao stranka smo apsolutno spremni ili najspremniji od stranaka koje će da se bore za srpske glasače. To je nešto što bi nam i po logici stvari pripadalo s obzirom da smo u parlamentu, u vladi i mi ne možemo da pobegnemo od te favorizovane pozicije”, rekao je Petrović.

Prema Ustavu Kosova, vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići raspustio je parlament i zakazao vanredne izbore za 12. decembar.

XS
SM
MD
LG