Linkovi

SAD za direktne razgovore Beograda i Prištine


Pomoćnik američkog državnog sekretara govori za medije nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kosova Skenderom Hisenijem u Prištini
Pomoćnik američkog državnog sekretara govori za medije nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kosova Skenderom Hisenijem u Prištini

Direktni razgovori Beograda i Prištine su najbolji način za rešenje mnogih problema koji se odnose na Kosovo i Srbiju, izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon koji je danas boravio na Kosovu.

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju teritorijalni integritet Kosova, izjavio je u Prištini pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon. On je nakon razgovora sa šefom kosovske diplomatije Skenderom Hisenijem rekao da je, kada je evropska perspektiva Kosova i Srbije u pitanju, tu isključivo nadležna Evropska unija.

“Mi snažno podržavamo teritorijalni integritet Kosova, a pitanje oko Evropske unije je nešto drugo. Ako sam dobro razumeo Srbija će ući u EU samo onda kada bude rešila razlike u odnosima sa Kosovom. Evropska unija je jasno rekla da im ne treba članica sa nerazjašnjenim granicama i komplikovanim odnosima”, rekao je Gordon.

Gordon je rekao da su SAD spremne da pomognu u eventualnim razgovorima Beograda i Prištine i istakao da postoje mnoga pitanja koja se mogu rešiti samo direktnim razgovorima, ali da postoje i ona pitanja oko kojih ne može biti pregovora.

Mi smatramo da oko pitanja granica nema prostora za razgovore, ali verujemo da ima prostora za razgovore o tehničkim pitanjima koje obe države moraju da urade, od struje, suda, do pitanja nestalih i raseljenih. Na Srbiji i Kosovu je da odluče o načinu kako će se razgovori obaviti, kada i gde”, kazao je pomoćnih državnog sekretara SAD-a.

Kosovski ministar inostranih poslova Skender Hiseni je kazao da, iako Srbija nije spremna da zvanično prizna Kosovo, to ne sme biti prepreka da sa Kosovom razgovara kao sa susedom. Prema njegovim rečima, Kosovo neće insistirati da EU uslovi Srbiju po pitanju priznanja Kosova. Filip Gordon je u Prištini razgovarao i sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem. Pomoćnik američkog državnog sekretara je u sklopu svoje balkanske turneje najpre posetio Srbiju, a nakon posete Kosovu otputovao je u Makedoniju.

XS
SM
MD
LG