Linkovi

EU spremna da pomogne u pregovorima


Evropska Unija je spremna da podrži direktne razgovore Srbije i Kosova, izjavio je danas u Prištini ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele. Nakon susreta sa najvišim zvaničnicima Kosova nemački šef diplomatije je kazao da je nezavisnost Kosova nepovratan proces.

Tokom boravka u Prištini, ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele dao je snažnu podršku nezavisnosti Kosova i njegovom teritorijalnim integritetu rekavši da su državnost i nezavisnost Kosova realnost i da je to nepovratan proces. Nakon zajedničkog sastanka sa predsednikom, premijerom i ministrom inostranih poslova Kosova, nemački šef diplomatije rekao je da se ne slaže sa predlogom rezolucije o Kosovu koju je Srbija podnela Ujedinjenim nacijama.

Mislimo da treba raditi na konstruktivnom kompromisu. Evropska unija je voljna da pomogne direktne razgovore i pregovore. Tražimo od svih učesnika u ovom procesu da budu kooperativni i dovoljno fleksibilni kako bi imali konstruktivni dijalog. Smatramo da će, dugoročno gledano, zemlje zapadnog Balkana imati perspektivu i budućnost unutar Evropske unije. Ali, model i vredost EU je saradnja, nije konfrontacija. Ovo je poruka onome ko ima uši da je čuje", kaže Vestervele.

I predsednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiu i Hašim Tači, ponovili su da je nezavisnost Kosova realnost i da nikada neće doći do promene granica. Nemački šef diplomatije je nakon obraćanja poslanicima Skupštine Kosova, gde je poručio da je budućnost Kosova u ujedinjenoj Evropi, posetio i novoformiranu opštinu Gračanica gde je razgovarao sa gradonačelnikom Bojanom Stojanovićem, koji je ga je upoznao sa ekonomskom i privrednom situacijom u opštini, a posebno sa stanjem u obrazovanju.

“U razgovoru smo izneli problem, a to je da je budžet za ovu godinu u deficitu za 1.200.000 evra i da nemamo apsolutno nikakva sredstva za materijalne troškove, robe i usluge za škole. To je razlog što nije uspostavljena nikakva saradnja sa školama, jer u ovom momentu ne možemo ništa da im ponudimo“, rekao je Stojanović.

Na kraju posete Kosovu, Gvido Vestervele je obišao i manastir Gračanicu gde je ragovarao sa vladikom Teodosijem. U saopštenju eparhije rasko- prizrenske navedeno je da je Vladika Teodosije nemačkom ministru preneo zabrinutost Srpske pravoslanve crkve zbog odluke NATO-a da se zaštita najvažnijih manastira SPC preda Kosovskoj policiji.

XS
SM
MD
LG