Linkovi

File na Kosovu: Nema napretka bez vladavine prava


Komesar Evropske Unije za proširenje Štefan File rekao je danas u Prištini da bez vladavine zakona Kosovo neće napredovati i istakao da je Evropska unija spremna da kosovskim institucijama pomogne u borbi protiv organizovanog kriminala. File je sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem otvorio novu zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

Vladavina zakona je glavni uslov za stabilnost i prosperitet Kosova. To je takodje i osnova za evroatlanske integracije”, rekao je evropski komesar za proširenje Štefan File nakon otvaranja nove zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

Bez vladavine zakona Kosovo neće prosperirati. EU je zainteresovana da ima jakog partnera na Kosovu kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala. Glavni “motor” reformi mora biti samo Kosovo bez obzira koju i kakvu asistenciju pruža EU. Kosovo mora samo raditi na jačanju vladavine zakona. EU može pomoći, medjutim vi morate to ostvariti”, rekao je File obraćajući se prisutnima.

Projekat izgradnje objekta Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su svečano otvorili evropski komesar Štefan File i premijer Kosova Hašim Tači, vredan 3,2 miliona evra, zajednički su realizovali Evropska komisija za vezu i kosovska vlada. Na mestu gde je izgradjena zgrada pre 1999. godine bio je objekat Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, koji je uništen u NATO bombardovanju 1999 godine. Premijer Tači zahvalio se donatorima i poručio da će Kosovo nastaviti da sprovodi demokratske kriterijume.

Mesto gde je izgradjen ovaj objekat, po evropskim standardima, u prošlosti je predstavljalo diskriminaciju i nasilje. Ova zgrada podrazumeva bolje uslove za vladavinu i sprovodjenje zakona. Postovani gospodine File obavezujemo se da ćemo nastaviti da sprovodimo sve demokratske kriterijume, bilo političke, ekonomske ili zakonodavne”, rekao je Tači.

Štefan File je prvog dana posete Kosovu u kasnim popodnevnim časovima razgovarao sa premijerom Kosova i ministrom za evroatlanske integracije, a sutra će posetiti sever Kosova gde je predviđeno da studentima na Univerzitetu u severnom delu Kosovske Mitrovice održi predavanje. Ovo je druga poseta Štefana Filea Kosovu u poslednja dva meseca.

XS
SM
MD
LG