Linkovi

Mogerini: ZSO ne ugrožava integritet Kosova


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i premijer Kosova Isa Mustafa na konferenciji za novinare u Prištini
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i premijer Kosova Isa Mustafa na konferenciji za novinare u Prištini

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini poručila je u Prištini da Zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude formirana i da ona ni na koji način ne dovodi integritet Kosova u pitanju.

Mogerinijeva je ujedno čestitala Kosovu na preporuci za ukidanje viznog režima.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pohvalila je kosovske institucije za rad koji je doveo do vizne liberalizacije. Ona je obraćajući se poslanicima Skupštine Kosova na svečanoj sednici parlamenta povodom preporuke Evropske komisije o viznoj liberalizaciji za Kosovo rekla da posle slavlja zbog viznog režima Evropska unija ima visoka očekivanja kada je u pitanju formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Asocijacija opština sa srpskom većinom treba da se osnuje. Znam da je to podstaklo snažne debate u vašem društvu kao i u Skupštini, ali ipak dogovor koji je postignut nakon dugih i teških pregovora je solidan sporazum. Asocijacija nece biti paralelna unutar Kosova i neće imati svoje zakone. Ona će biti smeštena unutar zakonodavnog okvira Kosova. Statut Asocijacije će biti u skladu sa Ustavom Kosova i integritet Kosova neće biti doveden u pitanje. Asocijacija opština sa srpskom većinom može da obogati državu Kosovo i može dozvoliti srpskoj zajednici na Kosovu da se potpuno integriše u društvo i može da posluži kao korak prema snažnom, a ne slabom Kosovu“, kazala je Mogerini.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost sastala se prethodno i sa najvišim kosovskim zvaničnicima.

Nakon sastanka sa premijerom Kosova Isom Mustafom ona je poručila da su sprovođenje sporazuma proizašlih iz dijaloga sa Srbijom kao i sam proces dijaloga veoma značajni za jačanje Kosova. Ona je povodom preporuke Evropske komisije o viznoj liberalizaciji za Kosovo rekla da je učinjen veliki korak napred.

Ovo znači da je Kosovo Evropa, i da mi radimo na integraciji Kosova u Evropsku uniju. To je dug i težak put, ponekad i mučan, u nekim slučajevima i komplikovan, ali kada govorimo o evropskoj perspektivi Kosova, mi polazimo od aspekta da je ova zemlja u srcu kontinenta“, rekla je Federika Mogerini.

Federika Mogerini i komesar Evropske unije za izbeglice Dmitris Avramopulos doputovali su danas u Prištinu dan nakon što je Evropska komisija Kosovu izdala preporuku za liberalizaciju viza. Oni su se sastali i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem.

XS
SM
MD
LG