Linkovi

Hodžaj: Priština želi napredak u dijalogu


Hodžaj: Priština želi napredak u dijalogu
Hodžaj: Priština želi napredak u dijalogu

Šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj razmijenio je mišljenja sa članovima Komiteta za spoljnu politiku Evropskog parlamenta, informišući ih o toku dijaloga sa Beogradom, ali i o problemima sa kojima se sureće zvanična Priština - viznim blokadama i maglovitim perspektivama evropskog pridruženja.

Kada se u Briselu ovih dana govori o Kosovu i regionu, na prvo mjesto se ističe važnost prvih rezultata dijaloga Prištine i Beograda - u tom je svjetlu danas tekao i susret šefa kosovske diplomatije sa Komitetom za spoljne poslove Evropskog parlamenta - naglašen je uspjeh u postizanju sporazuma o prepoznavanju diploma, usaglašavanju katastaskih knjiga, te slobodi kretanja ljudi sa dvije strane granice.

Vrlo smo raspoloženi da bude napretka u dijalogu, dijalogu koji će u svome nastavku, sa prištinske strane biti veoma fleksibilan, veoma ozbiljan i vrlo posvećen, kako bi došli do potrebnog progresa”, naveo je Hodžaj.

Sa druge strane, nije se ni danas mogla zaobići činjenica da na Zapadnom Balkanu još samo Kosovo ima vizne barijere, što, iz prištinskog ugla, stvara utisak ozbiljno zamagljenih evropskih perspektiva.

Kako da stvorimo evropske perspektive za našu zemlju, perspektive koje nam trebaju vrlo konkretne - zato je veoma važno da vas molimo za pomoć. Treba nam pomoć posebno u realizaciji mape puta za viznu liberalizaciju. Samo da vas informišem da medju 50 miliona stanovnika žitelja Zapadnog Balkana, samo dva miliona Kosovara nemaju pravo da putuju oslobodjeni viza”, istakao je Hodžaj.

Sa druge strane, gost iz Prištine je danas čuo da, barem što se tiče Evropskog parlamenta, može računati na podršku procesu koji bi Kosovo približio evropskoj matici. Medjutim, ukazano je i to da sa vizama ne počinju niti završavaju kosovski problemi.

Da, oslobadjanje od viza je veoma važno, vaši stanovnici nisu ranopravno tretirani sa ostalima i važno je da se vaša vlada na to fokusira. Medjutim, u isto vrijeme, želim da pomenem da postoje mnoga druga pitanja u kojima možete napredovati i bez oslobadjanja od viza - ekonomske i mnoge druge reforme, koje se moraju provesti u djelo, kako biste pokazali da se zaista krećete prema evropskim integracijama”, naveo je šef Delegacije za Jugoistočnu Evropu, Eduard Kukan.













XS
SM
MD
LG