Linkovi

EP kritikuje izbore na Kosovu


Glasačko mesto na Kosovu (arhivski snimak)
Glasačko mesto na Kosovu (arhivski snimak)

Delegacija Evropskog Parlamenta, predvođena stalnim izvestiocem EP za Kosovo Urlike Lunaček, ukazala je danas u Prištini da je parlamentarne izbore na Kosovu 12. decembra i 9. januara karaketrisalo nekoliko ozbiljnih nedostataka, što ukazuje na nedostatak političke volje u pogledu održavanja pravih izbora u skladu s medjunarodnim standardima i dobrom izbornom praksom.

Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Urlike Lunaček izrazila je žaljenje zbog ozbiljnih povreda izbornog procesa u nekoliko opština i produženog procesa prebrojavanja glasova sa izbora održanih 12. decembra. Ona je istakla da protekli parlamentarni izbori zbog brojnih mahinacija i prevara, nisu prema standardima Evopske unije.

Ovi izbori nisu prema našim standardima. U tom smislu, jasno je da imamo oštre kritike i nismo samo mi već i domaći posmatrači i drugi. Ovi izbori ne zadovoljavaju standarde i ne zadovoljavaju ono što mi smatramo prihvatljivim“, rekla je Lunaček.

U cilju jačanja poverenja javnosti u demokratski proces, moraju se uložiti određeni napori kako bi se izvršioci prevara procesuirali blagovremeno i transparentno, uključujući i nerešene predmete iz lokalnih izbora održanih 2009. godine, rečeno je na konferenciji za novinare u sedištu Evropske kimisije u Prištini.

Kršenje izbornog procesa dovelo je do ponavljanja izbora koji su održani juče u pet opština na Kosovu. Delegacija Evropskog parlamenta obišla je juče, na dan izbora, nekoliko biračkih mesta u opštinama Srbica i Glogovac.

Iako je glasanje proteklo u mirnoj atmosferi, delegaciji je skrenuta pažnja izveštajima o izbornim prevarama i zastrašivanjima. Delegacija čeka konačne procene zalaganja domaćih i međunarodnih izbornih posmatrača koje su u toku kako bi donela svoje zaključke“, rekla je Lunaček.

Centralna izborna komisija saopštila je danas da će 23. januara parlamentarni izbori biti ponovljeni i u Kosovskoj Mitrovici i to na svim biračkim mestima. CIK je odluku doneo na osnovu mišljenja Vrhovnog suda Kosova da je tokom glasanja 12. decembra bilo manipulacija. Zahtev za ponavljanje izbora u Mitrovici podneo je pokret Samopredeljenje.

XS
SM
MD
LG