Linkovi

EULEX nudi novčanu nagradu


Memorijalna služba za ubijenog pripadnika EULEX-a Audriusa Šenavičijusa
Memorijalna služba za ubijenog pripadnika EULEX-a Audriusa Šenavičijusa

Za informacije koje bi vodile do hapšenja počinioca ili počinilaca ubistva Audriusa Šenavičiusa nudi se nagrada u iznosu od 27.500 evra

Na današnjoj konferenciji za štampu održanoj u severnoj Mitrovici, tužioci iz EULEKS-a zajedno sa Kosovskom i EULEKS policijom objavili su novčanu nagradu za informaciju koja će dovesti do hapšenja ubice litvanskog carinika EULEKS-a koji je stradao pre desetak dana na severu Kosova.

Tužioci iz EULEKS-a zajedno sa Policijom Kosova i EULEKS policijom objavili su nagradu u iznosu do 27.500 evra za informacije koje bi vodile do hapšenja počinioca ili počinilaca ubistva Audriusa Šenavičiusa. Nagradu je objavio EULEKS-ov tužilac Paskal Persons na konferenciji za novinare u severnom delu Mitrovice i apelovao na građane da sarađuju u istrazi.

“Lično apelujem na bilo koga ko je video nešto da to kaže. Ukoliko ste videli išta neuobičajeno – bez obzira koliko vam nebitno to izgledalo – molimo vas da to prijavite, mesnoj policiji ili EULEKS-u na broj telefona: +381 38 78 6565. Sve što budete rekli ostaće u najstrožem poverenju”, rekao je Persons.

Istragu ubistva Audriusa Šenavičiusa sprovodi mešovita ekipa koja se sastoji od istražitelja iz EULEX-a i Policije Kosova, pod nadzorom dva tužioca iz EULEKS-a. Ovaj predmet spada pod isključivu nadležnost Specijalnog tužilaštva Kosova.

„Svaki dan moji službenici rade direktno sa EULEKS-ovom ekipom. Želim da se zahvalim službenicima koji od prošle nedelje neumorno rade na pokušajima da reše ovaj zločin. PK je u regionu u kojem je počinjen zločin postavila kontrolne punktove i ide od vrata do vrata, pitajući da li je neko video nešto što bi moglo da se poveže za zločinom”, rekao je regionalni komandir Kosovske policije Nenad Đurić.

„Istražiteljima iz Operativne grupe za Mitrovicu je na dan ubistva pritekla u pomoć ekipa iz EULEKS-ove Jedinice za istragu organizovanog kriminala. Iz EULEKS-a je angažovano 20 stručnih istražitelja, i svakodnevno radimo zajedno sa Policijom Kosova. Pratimo nekoliko linija istrage. Zadatak istražitelja biće da istraže svaku pojedinačnu liniju istrage do njenih zaključaka”, rekao je Andrej Karnej -šef Specijalnog tužilaštva Kosova iz EULEKS-a,

Audrius Šenavičius, koji je bio EULEKS-ov carinik, ubijen je u zasedi 19. septembra na putu Kosovska Mitrovica - Raška, u mestu Balaban na severu Kosova, kada je nepoznata osoba iz zasede pucala na dva vozila EULEKS-a.
XS
SM
MD
LG