Linkovi

Euleks ostaje još dve godine


Euleks ostaje još dve godine
Euleks ostaje još dve godine

Kosovo je napravilo veliki napredak u oblasti policije i carine dok pravosudje ostaje izazov i zbog toga će zemlje članice Evropske unije, EULEKS-u produžiti mandant na jos dve godine, izjavio je Hansjorg Haber komandant civilnih operacija Evropske unije. Haber je danas u Pristini predstavio predlog strategije za smanjenje misije EULEKS.

Komandant civilnih operacija EU rekao je da će rezultati strateškog pregleda EULEKS-a stvoriti „jaču, pouzdaniju i efikasniju“ misiju. On je tokom posete Prištini upoznao Vladu Kosova o detaljima revizije, za koju se očekuje da će uskoro biti završena.

Vlada Kosova nam je oktobra prošle godine predstavila papir sa svojim idejama kako da izvršni mandat EULEKS-a bude smanjen. Mi smo na osnovu toga napravili strategiju i mislili smo da je ovo pravi trenutak da o tome upoznamo Vladu Kosova. Kada države članice EU postignu finalni dogovor, što će najverovatnije biti sledeće nedelje, izradićemo detaljan plan operacije i to do kraja mandata EULEKS-a 14. juna”, rekao je Haber.

On je istakao da će doci do smanjenja broja kako međunarodnog tako i lokalnog osoblja, posebno u oblasti policije i carine. Rad će se po njegovim rečima koncentrisati na oblast pravosudja.

Slučajevi u oblasti organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina su veoma kompleksni i potrebno je mnogo više vremena da bi se oni istražili . Uzimajući u obzir to države članice žele da produže mandat EULEKS-u na još dve godine”, kazao je Haber.

Šef EULEKS-a, Gzavije de Marnjak pohvalio je lokalne organe vlasti za njihov rad i naglasio da izazovi posebno u pravosudju još uvek postoje.

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar rekao je da je toku nekoliko paralelnih procesa u odnosima između Kosova i EU - od vizne liberalizacije do studije izvodljivosti, i da će EULEX igrati ključnu ulogu u ovim procesima.

XS
SM
MD
LG