Linkovi

Brnjak i Jarinje zatvoreni zbog blokade


Brnjak i Jarinje zatvoreni zbog blokade

Jutros oko osam časova helikopteri KFOR-a sleteli su na administrativne prelaze Jarinje i Branjak. Medjutim s obizorom da je KFOR još sinoć razvukao bodljikavu žicu i zabranio prilaz punktovima, novinari nisu sa sigurnošću mogli da utvrde da li su ti helikopteri na ova dva prelaza dovezli i carinike. No, iz Vlade Kosova poručuju da se na prelazima Brnjak i Jarinje nalaze kosovski pogranični policajci i carinici.

Prelazi Jarinje i Brnjak potpuno su blokirani i nema nikakve carinske kontrole, jer je KFOR zabranio prilaz ovim mestima i upozorio da ce pucati ukoliko neko prekrši ovo pravilo. Istovremeno kada su još sinoć pripadnici KFOR-a razvukli bodljikavu žicu i blokirali ove prelaze, Srbi iz ovog dela Kosova postavili su barikade u blizini ovog punkta.

Negde oko podneva na prelaz Jarinje stiglo je vozilo hitne pomoći sa, kako je novinarima rečeno, teško bolesnim pacijentom koji je morao da hitno bude prebačen u klinički centar u Kragujevac. Iako su pripadnici KFOR-a obećali da će propustiti vozilo hitne pomoći, ako se okupljeni Srbi udalje od ovog prelaza, to nisu učinili, iako su se Srbi povukli.

U medjuvremenu, premijer Kosova Hašim Tači u Prištini je informisao Vladu Kosova da je akcija odlaska pripadnika policije i carine Kosova na prelaze Brnjak i Jarinje uspešno okončana

Rano jutros počela je primena operativnog plana Vlade. I carinski punktovi 1 i 31 će funkcionisati kao i svi drugi granični prelazima, sa istim pravilima. Plan implementacije je uspešno počeo. Kosovska policija i carinski službenici, zajedno sa timom EULEKS-a i KFOR-a su već na dva prelaza”, rekao je Tači

Tači je pozvao građane da sačuvaju mir i ponovio da uspostavljanje reda i zakona na severu nije upereno ni protiv koga, već da predstavlja poštovanje reda i zakona na Kosovu.

Nase odluke i delovanje nikada, pa ni danas, nisu bili upereni ni protiv koga, protiv ni jedne etnicke grupe vec naprotiv mi zelimo da nasim gradjanima na severu ponudimo jednake mogucnosti i izrazavamo nasu punu spremnost da im obezbedimo iste usluge gde god da se oni nalaze bez obzira na etnicku pripadnost”, kazao je premijer Kosova

Tači je pozvao Beograd da ne destabiluzuje stanje i da prihvati da je Kosovo nezavisno, suvereno i nedeljivo. On se zahvalio KFOR-u, EULEKS-u i zapadnim zemljama na podršci oko sprovodjenja kontrole na punktovima na severu Kosova.

I zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović izjavio je da su današnja dešavanja na severu Kosova proces implementacije dogovora izmedju Beograda i Prištine u Briselu.

U medjuvremenu dok su prelazi na severu Kosova blokirani, Carina Kosova omogućila je na prelazu Merdare ulazak robe iz Srbije. U kosovskoj carini kažu da se radi o sprovodjenju dogovora izmedju Beograda i Prištine o carinskim pečatima, koji je postignut u Briselu i očekuju da će isto reagovati i carinske vlasti Srbije prema izvozu robe sa Kosova u Srbiju. Ova odluka kosovskih vlasti kojom se istovremeno ukida odluka o zabrani uvoza robe iz Srbije stupila je na snagu danas u podne i od tada je prelaz Merdare prešlo 5 kamiona sa robom.

XS
SM
MD
LG