Linkovi

Fejt: Referendum bez uticaja


Fejt: Referendumu na severu Kosova ne treba pridavati veliku važnost
Fejt: Referendumu na severu Kosova ne treba pridavati veliku važnost

Rezultat referenduma na severu Kosova koji će biti održan 14. i 15. ovog meseca neće imati nikakvog uticaja jer ga medjunarodna zajednica, uključujući Evropsku uniju i Ujedinjene nacije ne priznaju, izjavio je u intervjuu za srpski i albanski servis Glasa Amerike šef Medjunarodne civilne kancelarije Piter Fejt. On je izrazio nadu da će se u ovoj godini završiti proces nadgledane nezavisnosti Kosova.

Fejt smatra da referendum na severu Kosova neće uticati na bilo kakve dogadjaje i Kosova. On smatra da referendumu o tome da li Srbi sa severa Kosova prihvataju kosovske institucije, a koji su lokalne samouprave u ovom delu Kosova raspisale za 14. i 15 februar ne treba pridavati veliku važnost već se treba usredsrediti na razvojne procese koji su u toku.

„Nisam uopšte siguran da je to toliko bitno. Mogu da pogađam kakav će ishod referenduma biti ali taj ishod jednostavno neće biti priznat. To neće priznati vlasti ovde, neće priznati organizacija koju ja imam čast da predstavljam, neće priznati Evropska unija, neće priznati Ujedinjene nacije. Ako to niko ne priznaje teško da će imati nekakvog materijalnog uticaja. Ne mislim da će to promeniti tok dogadjaja na Kosovu“, kaže Fejt

Šef Medjunarodne civilne kancelarije Piter Fejt veruje da će vlasti na Kosovu ispuniti očekivanja Medjunarodne upravljačke grupe i da će se u ovoj godini završiti proces nadgledane nezavisnosti.

Ne želimo da vidimo vraćanje na staro i vraćanje unazad na međuetničke tenzije. Želimo da vidimo da vlasništvo Srpske pravoslavne crkve bude zaštićeno, da procesi privatizacije, zakoni o imovini budu u punoj meri bezbedni i očuvani, odrađeni. Želimo da vidimo čitav proces pomirenja koji ide napred. Upravljačka grupa je smatrala da bi ovo moglo biti veoma delotvorno i od strane drugih o svemu ovome. Zato mislim da smo mi uvereni i sigurni da možemo da okončamo svoj mandat u roku koji smo dobili“, rekao je Fejt.

Govoreći o institucijama Republike Srbije na severu Kosova, Fejt je kazao da je Medjunrodna upravljačka grupa na poslednjem sastanku 24. januara u Beču i Beogradu uputila kako je kazao minimalne zahteve koje treba da ispuni kad je ovaj deo Kosova u pitanju.

“Beograd mora da povuče policiju, bezbednosne snage, obaveštajne službe koje su prisutne na severu, zato što njihovo prisustvo i njihove aktivnosti na severu krše Rezoluciju 1244. Druga stvar je u oblastima zdravstva i obrazovanja, strukture kroz koje Beograd može da pomaže srpskom stanovništvu na severu. Oni mogu da nastave sa svojim radom ali na transparentan način i to je zahtev Evropske unije. Mora da postoji odgovornost u procesu prenosa finansijskih sredstava i u procesu tih transakcija”, kaže Fejt.

U zajedničkom intervjuu za srpski i albanski servis Glasa Amerike šef Medjunarodne civilne kancelarije u Prištini Piter Fejt nije mogao da objasni zašto je ove godine budžet Evropske unije za Kosovo tri i po puta manji u odnosu na prošlu godinu.

XS
SM
MD
LG