Linkovi

Kolić još čeka odluku apelacionog suda


Zoran Kolić uhapšen je u Dobrotinu 7. aprila 2011.

Zoran Kolić iz Dobrotina već skoro tri godine je u zatvoru a pet meseci čeka odluku na žalbu koju je podneo Apelacionom sudu. U Euleksu kažu da je u pitanju prezauzetost prevodilaca.

Zoran Kolić iz Dobrotina kod Lipljana već pet meseci čeka da mu bude
uručena odluka na žalbu koju je podneo apelacionom sudu, jer ga je
prvostepeni osudio na 14 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina i nedozvoljenog posedovanja oružja. Dok se Kolić skoro tri godine
nalazi u zatvoru, u EULEKS-u kažu da je u pitanju prezauzetost
prevodioca, koji treba da prevedu odluku na srpski jezik.


Zorana Kolića uhapsili su pripadnici EULEKS-a 7.aprila 2011. godine u
njegovoj kući u Dobrotinu. Godinu dana kasnije osuđen je na 14 godina
zatvora, jer je kako se navodi u obrazloženju presude, maja 1999.
godine kao radnik lipljanskog zatvora udario jednog zatvorenika koji
je kasnije od posledica tog udarca preminuo.

Advokati Kolića tvrdili su tada da je presuda zasnovana na pretpostavkama i kontradiktornim izjavama svedoka i da je u pitanju još jedan u nizu montiranih procesa protiv Srba sa Kosova. Žalba na presudu podneta je u predviđenom
roku, a višestepeni apelacioni sud zasedao je 15 meseci kasnije, 25.
septembra 2013.

Od tada do danas Zoran jos uvek nije dobio odgovor na žalbu. Razlog, je kako za Glas Amerike kaže portparol EULEKS-a Irina Gudeljević tehničke prirode.

"Sve presude i sve odluke, u kojima učestvuju Eulex-ove sudije i tužioci moraju da budu prevedene na lokalne jezike, na albanski ili na srpski u zavisnosti od toga, koje je nacionalnosti osumnjičeni. Prevodioci imaju jako mnogo posla i apelacioni sud ima jako veliki broj, veoma osetljivih predmeta, uzimajući to u obzir, mi očekujemo da će gospodin Kolić i njegovi pravobranioci dobiti pismenu odluku sa prevedom na srpski jezik u narednih nekoliko sedmica”, kaže Gudeljevićeva.

I dok Zoran Kolić, koji se već dve godine i 10 meseci nalazi u
zatvoru, čeka da prevodioci obave svoj posao, njegova supruga Danijela
uverena je da ce presuda biti oslobađajuća. Ona već skoro tri godine
sama odgaja dvoje mališana. Petogodišnja Anja i sedmogodišnji Boris za
sada veruju da im je otac na poslu.

“Pričam im tako priče, da im je tata otišao na posao. Oni non stop pitaju:” Pa kad će da dođe, pa kakav mu je to posao, zašto nema posao kao i svi, da ide i da se vrati, da spava sa nama, da se igra sa nama”. , kaže Kolićeva.

Mešovito sudsko veće euleksovih i lokalnih sudija koje je u prvostepenom postupku Kolića osudilo na 14 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina i protivzakonitog posedovanja oružja, sudilo je i Fatmiru Ljimaju, nekadašnjem komadantu Oslobodilačke vojske Kosova, zbog navodnih ratnih zločina u selu Klečka. Presuda je uslučaju Ljimaj bila oslobađajuća, a ceo proces završen je za nešto više od dve godine.
XS
SM
MD
LG