Linkovi

Tači: Blizu normalizacija odnosa Kosova i Srbije


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i premijer Kosova Hašim Tači
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i premijer Kosova Hašim Tači

Premijer i predsednica Kosova, i predstavnici političkih partija u Skupštini, razgovarali su danas u Prišini sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton

Proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije ide u dobrom pravcu, a buduća Zajednica srpskih opština neće imati nikakva posebna ovlašćenja poručili su kosovski zvaničnici nakon sastanka sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton. Ona je danas u Prištini razgovarala sa predsednicom i premijerom Kosova kao i sa predstavnicima političkih partija u Skupstini Kosova.

Definisanje sporazuma sa Beogradom o procesu normalizacije odnosa izmedju Srbije i Kosova je u završnoj fazi i biće u okviru Ustava i zakona Kosova, izjavio je premijer Kosova Hašim Tači nakon razgovora sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton.

“Želim da naglasim da smo u ovom trenutku pred postizanjem sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa između Republike Kosova i Srbije. Za potpunu normalizaciju stanja na severu, za slobodu kretanja robe i ljudi, potpuno raspuštanje svih ilegalnih struktura bezbednosti, početak funkcionisanja sudstva u skladu sa zakonima Kosova”, rekao je Tači novinarima nakon sastanka.

Upitan da prokomentariše izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je "Priština popustila" , Tači je rekao da su u Briselu i u Beogradu svi bili iznenađeni tom izjavom i ponovio da buduća Zajednica srpskih opština neće imati nikakva posebna ovlašćenja.

“Organizovaćemo izbore i u te četiri opštine na severu u skladu sa zakonima Kosova, a kasnije će biti formirana i Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom u skladu sa zakonom i Ustavom Kosova bez ikakvog zakonodavnog, izvršnog ili mandata neke treće vlasti”, kazao je Tači.

Osim sa premijerom Kosova, Ketrin Ešton razgovarala je i sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom i sa predstavnicima političkih partija u parlamentu, medju kojima je bio i predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović.

“Gospođi Ešton sam preneo važnost učešća predstavnika kosovskih Srba u proces dijaloga Beograda i Prištine, kao i implementaciji dogovorenog”, rekao je Petrović.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je, da se nada će Priština i Beograd kroz proces dijaloga postići sporazum o normalizaciji odnosa.

“Nadam se i optimista sam da se situacija razvija u pravom smeru, ostalo je još dosta posla. Što se tiče regionalnih odnosa ono što je važno je da će Kosovo iz ovog dijaloga da izađe sa jasnom evropskom perspektivom i da će dobiti sporazum o stabilizaciji sa Evropskom Unijom i liberalizaciju viza. To je ono što Kosovo očekuje i što Kosovo traži”, kazao je Haradinaj nakon sastanka sa Ketrin Ešton.

I danas kao i mnogo puta ranije novinarima srpskih redakcija koji su pratili susret visoke predstavnice Ketrin Ešton sa kosovskim zvaničnicima nije bio obezbedjen prevod na srpski jezik.
XS
SM
MD
LG