Linkovi

Đentilini: Jače prisustvo EU


Novi specijalni predstavnik EU na Kosovu Fernando Đentilini i premijer Kosova Hašim Tači

Svoj prvi radni dan u Prištini danas je započeo novi specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Fernando Đentilini, koji je izjavio da su njegove glavne dužnosti da izvrši pravne pripreme za dugoročno prisustvo Unije na Kosovu.

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Fernando Đentilini rekao je nakon razgovora sa premijerom Haišmom Tačijem da će u naredna tri meseca, koliko mu traje mandat, njegov osnovni zadatak biti priprema za, kako je kazao, jaču prisutnost Evropske unije na Kosovu.

Moja glavna dužnost je da se pripremim za jače i dugoročnije prisustvo EU na Kosovu.To je u skladu sa odredbama Lisabonskog sporazuma, posebno kada se ima u vidu evropska perspektiva Kosova. Mi dosta toga investiramo. Euleks, Kancelarija Evropske unije i kancelarija Specijalnog predstavnika Evropske unije, sve je to jedna porodica i mislim da svi radimo u istom pravcu“, rekao je Đentilini.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Đentilinijem da se Kosovo, pošto je preuzelo sve odgovornosti, nalazi na sigurnom evropskom putu.

Mi ćemo sarađivati radi bolje, demokratske, mulietničke i evropske budućnosti Kosova na osnovu demokratskih standarada i kriterijuma. Imamo u vidu i da su vladavina zakona i dobrosusedski odnosi sa zemljama u regionu preduslov za evropske integracije“, rekao je Tači.

Fernando Đentilini izabran je prošle nedelje za specijalnog predstavnika EU na Kosovu i ovu dužnost će obavljati tri meseca. Đentilini je na tom mestu zamenio Pitera Fejta kome je mandat istekao 30. aprila.

XS
SM
MD
LG