Linkovi

Žbogar: Nastavak podrške Kosovu


Kosovski premijer Hašim Tači i novi specijalni predstavnik EU na Kosovu Samjuel Žbogar

Novi šef kancelarije Specijalnog predstavnika Evropske Unije na Kosovu Samuel Žbogar rekao je da je Kosovo ušlo u ključnu fazu odnosa sa EU. Govoreći na godišnjem prijemu EU u Prištini, Žbogar je kazao da Evropska unija ostaje čvrsto posvećena razvoju Kosova.

„Naš cilj je da približimo Evropsku uniju svim gradjanima Kosova“, rekao je novi specijalni predstavnik Evropske Unije na Kosovu Samjuel Žbogar. On je pozdravio, kako je kazao, napredak Kosova čiji je rezultat početak razgovora Beograda i Prištine i pokretanje dijaloga o viznoj liberalizaciji. Žbogar je kazao da će Evropska Unija nastaviti da podržava razvoj Kosova u mnogim segmentima.

Podržavamo Kosovo na mnoge načine, od izgradnje infrastrukture, škola do treninga za profesore nastavnike i učitelje. Od obezbedjivanja opreme za Kosovsku policiju do podrške naporima da se popravi situacija u zakonodavstvu na Kosovu. Ove godine naš budžet za Kosovo je 70 miliona evra“, kazao je Žbogar.

Šef EULEX-a Gzavije de Marnjak rekao je da će EULEX nastaviti da razvija i jača nezavisni i multietnički pravni sistem, multietničku policijsku i carinsku službu.

“Ipak, mi smo u potpunosti svesni da mora biti učinjeno više i posvećeni smo ostvarivanju tog cilja u bliskoj saradnji sa kosovskim vlastima. U ime EULEX-a, ja mogu da garantujem našu punu posvećenost. Ali, na kraju krajeva, od najveće je važnosti da kosovske vlasti preuzmu svoj deo odgovornosti”, rekao je de Marnjak.

De Marnjak i Žbogar su takođe naglasili podršku dijalogu Beograda i Prištine, kao i bezuslovni i stalni pristup severu Kosova. Prijemu su prisustvovali predsednica i premijer Kosova Atifete Jahjaga i Hašim Tači, kao i predstavnici ambasada stranih zemalja na Kosovu.

XS
SM
MD
LG