Linkovi

Održani izbori za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice


Za održavanje reda i mira u severnom delu Mitrovice bilo je angažovano 250 kosovskih policijaca i veliki broj pripadnika KFOR-a i EULEKS-a.

U Severnom delu Kosovske Mitrovice u nedelju su održani izbori za gradonačelnika ovog dela podeljenog grada. Izbori su ponovljeni jer je Krstimir Pantić koji je bio izabran za gradonačelnika na proteklim lokalnim izborima odbio da potpiše svečanu izjavu i preuzme dužnost.

Izborna mesta u svih sedam biračkih centara otvorena su na vreme, u sedam sati ujutro. Za održavanje reda i mira u severnom delu Mitrovice danas je bilo angažovano 250 kosovskih policijaca i veliki broj pripadnika KFOR-a i EULEKS-a.

Kandidati na ponovljenim izborima na kojima su građani četvrti put birali gradonačelnika severne Mitrovice bili su Goran Rakić ispred Građanske inicijative "Srpska", Oliver Ivanović ispred Građanske inicijative "SDP Oliver Ivanović", Musa Miftari iz Demokratskog saveza Kosova i Fljorent Azemi iz Demokratske partije Kosova.

Rakić koji je u društvu saradnika i članova porodice glasao na biračkom mestu u Tehničkoj školi izjavio je da očekuje pobedu u provom krugu.

“Severna Mitrovica će danas dobiti gradonačelnika. Ako me pitate da li očekujem pobedu u prvom krugu odgovor je da”, rekao je Rakić novinarima nakon glasanja.

Jedan od kandidata za gradonačelnika severne MItrovice Oliver Ivanović glasao je u pritvornom centru u Prištini gde se nalazi od 27. Januara. Osumnjičen je da je počinio ratni zločin i teško ubistvo.

Pobedu u prvom krugu očekuju i u Građanskoj inicijativi “SDP Oliver Ivanović”.
“Oliver je glasao jutros u 10 sati u pritvoru, svi mi očekujemo pobedu već u prvom krugu”, kazala je za Glas Amerike Ksenija Božović iz Građanske inicijative “SDP Oliver Ivanović”.

Za gradonačelnika severne Mitrovice glasao je i potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić.

“Očekujem da građani severne Mitrovice konačno dobiju predsednika opštine i da se ova agonija od četiri pet glasanja za kratko vreme završi”, kazao je Miletić.

Tokom dana na biračkim mestima nije bilo većih nepravilnosti. Međutim van biračkih mesta bilo je zanimljivih situacija. Ksenija Božović iz Građanske inicijative “SDP Oliver Ivanović” optužila je Građansku inicijativu “Srpska” da u Centru za socijalni rad pravi spiskove za glasanje i obećava novčanu nadoknadu za one koji glasaju za njihovog kandidata.

“Imamo informacije da Centar za socijalno danas radi, da im je radni dan, da pozivaju ljude da dođu da se upišu, a potom i da glasaju, sa obećanjem da će dobiti novčanu nadoknadu”, kazala je Ksenija Božović.

U pokušaju da proverimo navode Ksenije Božović utvrdili smo da je kancelarija Centra za socijalni rad koji funkcioniše u sistemu Republike Srbije, danas iako je nedelja, bila otvorena i da u nju dolaze građani. U Centru za socijalni rad nismo uspeli da saznamo zašto i šta danas rade.

Pravo glasa da bira gradonačelnika Severne Mitrovice imalo je 28.429 birača. Pred izbore upisano je 500 novih birača iz albanske zajednice.
XS
SM
MD
LG