Linkovi

Pobeda Srpske u devet opština


Danas se glasalo za gradonačelnike u 25 opština na Kosovu
Danas se glasalo za gradonačelnike u 25 opština na Kosovu

Kandidat Građanske inicijative Srpska Krstimir Pantić pobedio je u drugom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice sa nekoliko stotina glasova više od Olivera Ivanovića

Ta lista pobedila je i u još osam opština i jedino u Štrpcu neće imati gradonačelnika.Pantić ima oko 350 glasova više od svog rivala za gradonačelnika Severne Mitrovice Olivera Ivanovića, javlja RTS.

"Pobedila je građanska inicijativa 'Srpska', Vlada Republike Srbije. Ja ovu pobedu namenjujem Vladi Srbije, i ljudima sa kojima sam nekoliko meseci vodio tešku borbu, ne samo da ubedim građane da je ono što radimo ispravno, već da preksočimo sve prepreke koje su nailazile na naš rad", rekao je Pantić.

Prema njegovim rečima, ovo je pobeda koja Vladi Srbije ostavlja mogućnost da nastavlja borbu za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Republike Srbije.

"Večeras imamo devet gradonačelnika koji podržavaju Vladu Srbije i koji će u svom radu stalno ponavljati da ne priznaju nezavisno Kosovo, da nisu državljani takozvane
republike Kosovo, već Srbije, koji će u čitavom svetu imati otvorena vrata i moći da zastupaju interese građana koje zastupaju", naglasio je Pantić.

Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović izjavio je večeras da trenutni rezultati pokazuju da njegov
protivkandidat Krstimir Pantić vodi.

"Za sada, većina je odlučila tako. Ako takav rezultat bude i na kraju, mi ćemo ga apsolutno prihvatiti", rekao je Ivanović.

Ivanović je na konferenciji za novinare rekao i da će konačni rezultati biti poznati tek kada budu prebrojani uslovni glasovi kojih je 500.

Građanska lista "Srpska" u Gračanici proglasila je večeras pobedu svog kandidata Branimira Stojanovića za mesto predsednika ove opštine, najveće srpske sredine južno od reke Ibar.

Stojanović je, prema listi "Srpska", osvojio je 5.267, a njegov protivkandidat Bojan Stojanović 3.726 glasova. Građanska inicijativa Srpska saopštava da je njen kandidat pobedio i u opštinama Ranilug, Klokot, Novo Brdo. Kandidat liste "Srpska" vodi i u opštini Parteš-Pasjane.

U opštini Štrpce kandidat "Srpske" je izgubio, navode u toj listi. Prema preliminarnim rezultatima CIK, u drugom krugu izbora na Kosovu glasalo je 41,5 odsto glasača.
Drugi krug održan je u 25 opština, a pravo glasa imalo je oko milion i trista hiljada birača.

Glasalo se u sedam opština sa srpskom većinom - šest u centralnom Kosovu (Gračanica, Štrpce, Parteš, Ranilug, Klokot i Novo Brdo) i u Kosovskoj Mitrovici. U opštini Zvečan izbori su se ponavljali na tri glasačka mesta.

Glasanje je proteklo bez problema. Međutim, tokom dana, nekoliko aktivista "Srpske" u Gračanici i Štrpcu je privedeno u policiju bez obrazloženja. Zvanični rezultati izbora trebalo bi da budu objavljeni najkasnije u utorak, 3. decembra.
XS
SM
MD
LG