Linkovi

Kosovo: kandidati idu u drugi krug


Gradjani severnog dela Kosovske Mitrovice glasaju na izborima 17.novembar, 2013.
Gradjani severnog dela Kosovske Mitrovice glasaju na izborima 17.novembar, 2013.

U drugi krug koji će se održati 1. decembra ušli su Krstimir Pantić iz Građanske incijative "Srpska" i Oliver Ivanović iz Građanske incijative “SDP”, pokazuju preliminarni rezultati Centralne izborne komisije .

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije u severnom delu Kosovske Mitrovice biće organizovan drugi krug izbora za gradonačelnika ovog podeljenog grada.

U drugi krug koji će se održati 1. decembra ušli su Krstimir Pantić iz Građanske incijative "Srpska" i Oliver Ivanović iz Građanske incijative “SDP”, pokazuju preliminarni rezultati Centralne izborne komisije.

Pantić je izrazio sumnju u regularnost brojanja glasova, ali iz OEBS-a poručuju da je sve urađeno po propsima.

Krstimir Pantić, kandidat Gradjanske inicijative “Srpska” osvojio je 2.173, a Oliver Ivanović iz Gradjanske inicijative “SDP”, 1.670 glasova.

Kako prenose mediji Pantić je kazao da ne može da prihvati rezultate ponovljenih izbora zbog sumnje da je bilo mahinacija sa glasačkim materijalom, jer glasovi nisu brojani na biračkim mestima već su prebačeni u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu polju.

Portparol OEBS-a, Nikola Gaon, potvrdio je za Glas Amerike da je izborni materijal sinoć prebačen u Kosovo polje na brojanje, ali je naglasio da je to uradjeno u skladu sa propisima i na osnovu odluke Centralne izborne komisije.

“Centralna izborna komisija je sama donela odluku da izborni materijal bude odnešen u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu polju i OEBS je postupio u skladu sa tom odlukom. Pre toga mi smo dali preporuku Centralnoj izbornoj komisiji, da se brojanje glasova ne vrši na biračkim mestima već u Centru za prebrojavanje glasova, kako bi se svaki mogući rizik sveo na minimum, imajući u vidu sve ono što se dešavalo 3. novembra”, kazao je portparol OEBS-a na Kosovu Nikola Gaon.

Gaon je istako da su članovi biračkih odbora sve vreme bili u kontaktu sa glasačkim materijalom.

“OEBS, kao neko ko je nadgledao ove izbore i pružao tehničku podršku, obezbedio je i prevoz za članove biračkih odbora iz severne Mitrovice u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu polju, i isti ljudi koji bi brojali glasove u biračkim mestima, brojali su glasove u Centru za prebrojavanje u Kosovu polju”, kazao je Gaon.

Prebrojavanje je počelo sinoć, nešto pre ponoći, pošto su iz vozila OEBS-a u Centar za prebrojavanje glasova unite sve glasačke kutije i izborni materijal. Prema dosadašnjim podacima na ponovljenim izborima u tri izborna centra glasalo je 21,64 odsto od ukupnog broja upisanih na tim mestima.

Na trećem mestu po broju glasova za gradonačelnika Severne Mitrovice našao se kandidat Demokratske partije Kosova Agim Deva, iza njega je nezavisni kandidat Adrijana Hodžić, a najmanji broj glasova osvojio je kandidat Samostalne liberalne stranke Dimitrije Janićijević.

Hodžiceva u izjavi za Glas Amerike kaže da je jučerašnja, kako je kazala “velika izlasnost, rezultat raznoraznih pritisaka na birače”.

“Mi se moramo složiti sa činjencom da ovi izbori svakako nisu bili izbor građana. To nije bila volja građana, ovo su izbori koji su dogovoreni između dva premijera i ja verujem da je na te izbore trebalo izaći. Međutim, građani su izašli na izbore zato što su imali enormne pritiske da na te izbore izađu”, ocenjuje Hodžićeva.

Jučerašnje ponovljene izbore u tri biračka centra u severnom delu Mitrovice obeležile su maksimalne mere bezbednosti. Iz EULEKS-a je saopšteno da su bezbednosne snage postupile na profesionalan način kako bi osigurale bezbednost birača i članova komisija na biračkim mestima u Kosovskoj Mitrovici.

Saopštenjem se oglasila i ambasadorka SAD u Prištini, Trejsi Džejkobson, koja je izrazila zadovoljstvo prvobitnim izveštajima o visokoj izlaznosti i sigurnom i urednom glasačkom procesu u severnom delu Mitrovice.

Ambasada pomno prati sporadične izveštaje o nepravilnostima zabeleženim u biračkim centrima i očekuje da se bilo kakav problem reši u skladu sa zakonima Kosova“, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima.
XS
SM
MD
LG