Linkovi

Bez rezultata izbora na severu Kosova


Lokalni izbori na Kosovu
Lokalni izbori na Kosovu

Gradonačelnici deset opština izabrani su u prvom krugu glasanja, dok će u ostalih 24 biti organizovan drugi krug.

U četiri opštine sa srpskom većinom u tom delu Kosova biračka mesta su zatvorena pre roka, a na nekoliko biračkih mesta u severnoj Mitrovici došlo je do incidenata u kojima niko nije ozbiljnije povređen.

Portparol OEBS-a na Kosovu Nikola Gaon izjavio je za Glas Amerike da OEBS nije tražio nikakvo poništavanje izbora na severu Kosova, kako su to neki mediji preneli i da odluku o tome treba da donese Centralna izborna Komisija. On kaže da je dva sata pre zatvaranja biračkih mesta grupa maskiranih muškaraca upala na nekoliko biračkih mesta i da su u tom trenutku, bili primorani da povuku osoblje iz Severne Mitrovice.
“Ne bih da prejudiciram, kakva odluka može biti Centralne izborne komisije. Tražili smo zatvaranje izbornih mesta, zbog zabrinutosti za sigurnosnu situaciju, pravila i o tome postoje. Ono što je bitno naglasiti jeste da je izborni materijali iz tri severne opštine Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, sad u centru za prebrojavanje glasova, dok materijal iz severne Mitrovice, nismo mogli obezbediti jer smo morali napustiti lokaciju”, kazao je Gaon.
Glasanje na tri biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici prekinuto je u popodnevnim satima nakon što su za sada nepoznate osobe, sa fantomkama na glavama, upale u tehničku, Medicinsku i Osnovnu školu Sveti Sava, gde je bila većina biračkih mesta za severnu Mitrovicu, i razbacale izborni material i glasačke kutije. U tim incidentima kako javljaju mediji nije niko ozbiljnije povređen. Kandidat za gradonačelnika severne Mitrovice ispred građanske inicijative "Srpska" Krstimir Pantić optužio je Demokratsku stranku Srbije da stoji iza tih incidenata.
“Kada su čuli izlaznost koja je bila u 15 časova i kada su videli da građani u sve većem broju izlaze na biračka mesta, doneli su jednu ovakvu sramnu odluku, napadajući sopstevni narod”, rekao je Pantić.
S druge strane poslanik u Skupštini Srbije Marko Jakšić odbacuje navode Pantića i optužuje srpsku žandarmeriju za upad na biračka mesta. On je na konferenciji za novinare istakao da su DSS i Antiizborni štab još pre nekoliko dana, kao i juče upozoravali da tako nešto može da se dogodi na biračkim mestima na severu Kosova
“Oko 15 časova imali smo nagoveštaje da će Žandarmerija na svoj način u civilu, da faktički uđe i porazbija biračke kutije, to je bilo i na društvenim mrežama. I čak, recimo, na biračkom mestu, kod medicinske škole, nekadašnji komandant Žandarmerije Bratislav Dikić je našim ljudima, koji su bili posmatrači rekao:” Šta ste vi pasivni, vi biste trebali da razbijete ove biračke kutije i mi ćemo u tome da pomognemo”, kazao je Jakšić.
Za razliku od severa, gde se može očekivati ponavljanje izbora, u srpskim sredinama južno od Ibra zabeležena je najveća izlaznost od kada Srbi izlaze na kosovske izbore. U šest opština sa srpskom većinom biće organizovan drugi krug izbora za gradonačelnika.
U Gračanici se sinoć slavilo. Iako je najviše glasova imao kandidat za gradonačelnika ispred Građanske inicijative Srpska, Branimir Stojanović, prema prvim preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija u drugi krug ide sa Bojanom Stojanovićem ispred Građanske inicijative Savez kosovskih Srba.
U Štrpcu u drugi krug idu kandidati Samostalne liberalne stranke i Građanske inicijative "Srpska" Bratislav Nikolić i Ivan Redžić, u Partešu će se nadmetati kandidati Samostalne liberalne stranke i Građanske inicijative "Srpska", u Ranilugu "Srpska" i Srpska narodna partija Kosova, u Klokotu Samostalna liberalna stranka i Srpska dok u Novom brdu u drugi krug idu kandidat Demokratskog saveza Kosova Bajruš Imeri i Građanske inicijative "Srpska" Svetislav Ivanović. Preliminarni izveštaj Izborne posmatračke misije Evropske unije biće objavljen sutra na konferenciji za štampu šefa ove misije Roberta Gvaltijerija.
XS
SM
MD
LG