Linkovi

Hapšenja, optužbe i pometnja pred drugi krug


Hapšenja, ukidanje novčane pomoći gradjanima, medjusobne optužbe srpskih partija i gradjanskih inicijativa obelezavaju predizbornu kampanju za drugi krug izbora za gradonačelnike kosovskih opština.

Hapšenja u opštini Parteš-Pasjane uoči izbora polako ali sigurno postaju uobičajena pojava. Gradjanska inicijativa Srpska tvrdi da je u pitanju pritisak na gradjane pred drugi krug izbora koji će se održati 1.decembra. U saopštenju “Srpske” se navodi da je policija u Gnjilanu proteklih dana privela ili pozvala na informativni razgovor šestoricu aktivista ove gradjanske inicijative, ne navodeći razloge za to.

S druge strane, oko 150 gradjana ove opštine vec tri dana protestuju jer su, kako kažu, skinuti sa platnog spiska novčane naknade - takozvanog minimalca - koji isplaćuje Republika Srbija onim ljudima koji iz raznih razloga nisu radno angažovani. Oni tvrde da poslednju platu nisu primili zbog svoje političke orijentacije.

“Samo članovi SLS-a nisu primili. Ne znam da li grešim, neka me isprave. Znači spisak je poslat odavde, potiče iz opštine Parteš i gde je završio ne znamo, samo tražimo objašnjenje ko je poslao taj spisak”, kaže jedan od gradjana Parteša.

Za razliku od Kosovskog pomoravlja, u Gračanici nema posebnih dešavanja uoči drugog kruga izbora. Za prvog čoveka ove opštine gradjani ce imati priliku da u nedelju glasaju za kandidate Gradjanske inicijative Srpska i Saveza Kosovskih Srba Branimira Stojanovića i Bojana Stojanovica. Ova dva politička subjekta za sada se nadmudruju saopštenjima za javnost, optužujući jedni druge da vode prljavu kampanju.

Potpunu pometnju u ovoj opštini izazvala je odluka vladajuće Samostalne liberalne stranke da opštinski odbori ove partije sami odlučuju o podrsci kandidatima u većinski srpskim opštinama. Tako je opštinski odbor SLS-a u Gračanici podrzao Branimira Stojanovića iz Gradjanske inicijative Srpska uz obrazloženje da je on bolji kandidat za gradonačelnika Gračanice od njihovog doskorašnjeg člana Bojana Stojanovića.

Iz Saveza kosovskih Srba poručuju da su i Samostalna liberalna stranka i Gradjanska inicijativa Srpska zbog ovoga izdale volju svojih birača.

Danas je na navodnom sajtu Saveza kosovskih Srba objavljeno saopštenje gde se izmedju ostalog navodi: “Svakog dana prete otkazima, ukidanjem socijalnih davanja, pa čak i upotrebom fizičke sile. Kažu da oni koji nisu za Srpsku protiv su Srbije. Od danas je sa njima i Slobodan Petrović, zamenik Hašima Tačija. Dobro je poznato da je Tači protiv Srbije i takvim se više ne može verovati”, navodi se u saopštenju.

Bojan Stojanović, lider Saveza kosovskih Srba, koga podržava vlada u Prištini, kaze da ovaj Savez nema zvanični sajt.

Drugi krug izbora biće održan u nedelju 1. decembra u ukupno 24 kosovske opštine, medju kojima je u sedam opština jedan od dvojice kandidata iz Gradjanske inicijative Srpska, podržane od zvaničnog Beograda.
XS
SM
MD
LG