Linkovi

Bez poziva Srbima da glasaju


Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 12. decembra
Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 12. decembra

Odluku Vlade Srbije da se nisu stekli uslovi da pozove Srbe da učestvuju na kosovskim vanrednim parlametarnim izborima, u Gračanici različito komentarišu. Medjutim, većina Srba, sa kojima je razgovarao naš dopisnik, predstojeće izbore doživljava kao veliku šansu za ostvarivanje srpskih interesa.

Načelnik Kosovskog okruga, Goran Arsić, za Glas Amerike kaže da je odluka Vlade Srbije očekivana i da veruje da će je većina Srba ispoštovati. Medjutim, naglašava on, Beograd neće ni na koji način kažnjavati one koji na izborima učestvuju.

“Svi predstavnici srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji imaju pravo glasa podržaće stav Vlade Srbije, jer mislimo da se stvarno nisu stekli uslovi za izlazak na kosovskim izborima. Sigurno je i da oni koji na narednim izborima uzmu učešća, neće imati nikakve konsekvence od strane predstavnika srpske vlade".

Predsednik Srpskog pokreta obnove na Kosovu, Ranđel Nojkić, smatra da je Vlada Srbije, svojom odlukom, Srbima na Kosovu prepustila da sami odluče o tome.

Ovakva odluka možda zbunjuje malo birače, ali je zato na lokalnim predstavnicima političkih partija da to objasne i ja se nadam, uprkos ovoj odluci vlade, da će Srbi izaći na izbore i da će praktično izabrati svoje predstavnike. Sada je važnije nego ikada, obzirom da su događaji koji predstoje odlučujući za srpsku zajednicu na ovim prostorima.

Srbi treba da izađu na izbore. Rada Trajković
Srbi treba da izađu na izbore. Rada Trajković

I direktor nevladine organizacije "Evropski pokret Srba", Rada Trajković, kaže da razume odluku Vlade Srbije da ne može javno da pozove Srbe da učestvuju na izbore i smatra da Srbi sa Kosova u ovom slučaju nemaju alternativu.

Srbi sa prostora Kosova i Metohije prosto imaju obavezu da izađu u što većem broju na ove izbore, jer to je neka realnost preko koje možemo da se borimo za stvaranje uslova za bolji život. Dugi način je jedino oružani i ja zaista ne vidim da postoji alternativa koja bi mogla da dovede do nečega što je stvaranje uslova za opstanak Srba”.

Kao što je stav Vlade Srbije jedinstven da Srbi ne treba da učestvuju na predstojećim izborima, i meštani Gračanice sa kojima smo razgovarali jedinstveni su da Srbi treba da izadju na izbore.

“Mislim da bi trebalo da učestvuju za našu bolju budućnost na Kosovu i u Srbiji”.

“Da obavezno, sigurno”.

“Mislim da treba da izađu jer je to jedini način da brane ovde svoje interese i da dobiju makar nešto, s obzirom da ne dobijaju ništa."

Rok za podnošenje lista za kosovske parlamentarne izbore, koji su zakazani za 12. decembar, ističe sutra.

XS
SM
MD
LG