Linkovi

Prljava predizborna kampanja na Kosovu


Na Kosovu nezvanično počela predizborna kampanja, ali kako tvrde naši sagovornici, oni su zbog svoje stranačke pripadnosti već izloženi ucenama, pretnjama pa čak i batinama.

Iako zvanično kampanja za lokalne izbore na Kosovu počinje tek za mesec dana, pojedine stranke već uveliko pokušavaju da ubede birače da su baš oni ti za koje treba da glasaju. Takozvano ubeđivanje za sada se vrši ucenama, optužbama, ali i tučama.

Zoran Stojanović je iz Obilića i član je Samostalne liberalne stranke. Nakon što je 1999. godine napustio svoju kuću koja mu je zapaljena, utočište je sa osmočlanom porodicom pronašao u Dobrotinu u “kontejnerima” koje je smestio na opštinskom zemljištu. Kasnije se preselio pedesetak metara dalje u takođe improvizovani smeštaj. Stari dom Stojanovićima sada služi kao ostava. Pre tri dana iz opštine Gračanica stigao je nalog da ove kontejenre koji, kako kaže Zoran nikome nisu smetali 14 godina, ukloni u roku od 7 dana. On smatra da je razlog tome njegova stranačka pripadnost.

“Mislim da je to problem političke prirode, zato što sam predstavnik Samostalne liberalne stranke, ispred nje sam kandidat za odbornika za selo Dobrotin, mislim da je to jedini razlog što ovi kontejeneri nekome smetaju”, kaže Stojanović.

Iz opštine Gračanica na čijem je čelu Bojan Stojanović, zvanično još uvek član Samostalne liberalne stranke, koji je najavio da će na predstojeće izbore izaći sa građanskom inicijativom “Savez kosovskih Srba” za Glas Amerike kažu da su uklanjanje kontejenra naložili da bi Stojanovićima zapravo olakšali život.

“Ovo nema nikave veze sa kampanjom i sa izborima, zapravo sve u životu je stvar izbora. Ono što kao direktor javnih službi mogu da kažem jeste da je inspekcijska služba u opštini Gračanica, dodelila pismeni poziv gospodinu Zoranu Stojanoviću, koji je nekada živeo u Obiliću, a sada živi u Dobrotinu, dodelila pismeni zahtev za uklanjanje dva kontejnera radi parternog uređenja prostora”, kazala je Jelena Stojanović direktor javnih službi u opštini Gračanica.

U poređenju sa Zoranom Stojanovićem koji je dobio nalog da ukloni kontejnere, manje sreće imao je Gavrilo Ničić iz Pasjana kod Gnjilana. Njega je nedavno, kako sam tvrdi, pretukao predsednik opštine Parteš-Pasjane Nenad Cvetković, inače član Samostalne liberalne stranke, zato što je rekao da na predstojećim izborima neće glasati za tu partiju.

“Predsednik opštine Nenad Cvetković, dohvatio me za majicu, pocepao mi je i uveo me tu u njihovu kancelariju i počeo da me udara po stomaku i gde je stigao, po glavi, po licu, ja sam na moment izgubio svest i to je trajalo par minuta”, kaže Gavrilo Ničić iz Pasjana.

Cvetković za medije nije govorio o ovom događaju, a policija je pokrenula istragu.

Na udaru političara su i mediji na koje se okomio kosovski odbor Socijalističke partije Srbije navodeći da je reč o gruboj zloupotrebi medija u cilju blaćenja i rušenja ugleda kadrova SPS-a. Socijalisti još dovode u pitanje profesionalnost novinara i navode da pišu naručene tekstove. Međutim u saopštenju SPS-a koje je dostavljeno medijima nigde se ne navodi šta su, kada, gde i koji mediji blatili i rušili ugled kadrova Socijalističke partije Srbije.
XS
SM
MD
LG